Tips & tricks

Indholdsfortegnelse

Et juletræ til fuglene!

Jo, vi forstår at hygge om hinanden indenfor husets fire vægge, men hvad med fuglene i haven? De skal da også mærke, at det er jul, og når der tilmed kommer lys i Piphans’ juletræ, bliver der også noget kønt at kigge på i haven for de tobenede.
Juletræet behøver bestemt ikke være et grantræ. Det kan være det lille æbletræ, der står tæt på stuevinduerne, en solid busk eller andet. Blot skal det være så tæt på huset, at man herfra også kan nyde synet af havens “juletræ”.
Pynten skal kunne klare vind og vejr, og hvis fuglene også skal kunne nyde træet, skal pynten være fyldt med foder.
Det kan være købt fedtkugler til mejserne eller de halve, tomme kokosnøddeskaller eller andre beholdere, som fyldt med fedt rørt op med solsikkefrø hænges op i træet.
Forskellig frugt kan også hænges på træet. Æbler, der i anledning af julen er hængt op i røde bånd hænges på træerne og er til stor glæde for fuglene. Læg nogle af æblerne på jorden, for så er de meget nemmere at hakke i for solsorte, sjaggere og andre af de fugle, der elsker frugt, Og strø fuglefoderblanding ud omkring træet, som hermed bliver centrum om fuglenes fødesøgning i haven.
En elektrisk lyskæde giver træet liv om aftenen, men træet kan også smykkes med levende lys. Tændte fyrfadslys placeret i syltetøjsglas, der står i en krans omkring træet giver dejlig aftenjulestemning i haven. Fakler – for eksempel de havefakler. hvor brændstoffet er lampeolie – kan også være med til at lyse havens juletræ smukt op.

Dør krans

Start konstruktionen af årets juledørkrans med at lave en portion trylledej. Lav en rund krans af trylledejen og bag den så den bliver hård.
Bagefter kan du vælge mellem følgende løsninger:
1. Tag en masse friske grangrene og skær dem op i passende størrelser (ca. 10-15 cm). Bind grenen fast til kransen. Sørg for at bind nok fast, så det dækker hele kransen. ønsker du lidt farve på kransen kan du f.eks. binde kogler der er malede røde på.
2. Før du bager kransen fastgør du kogler og grangrene om hele kransen. Efter at den er bagt tager man den forsigtigt ud og sprayer den med f.eks. guldfarve. Læg en avis under, så du ikke sprayer andet end kransen. Når malingen er tør, kan du evt. spraye kransen med flere farver.
3. Mal hele kransen i en forudbestemt farve: F.eks. guld eller grøn. Vælg så et bredt bånd (min. 2 cm bredt), og bind dette bånd rundt om hele kransen.
Kransen hænges på yderdøren og ønsker alle folk velkommen til et ægte julehjem!

Opskrift på trylledej

Ingredienser
6 kopper mel
2 1/2 kop fint salt
3 kopper lunkent vand
2 spsk. madolie

Fremgangsmåde
Mel og salt kommes i en stor skål og blandes godt. Vand og olie tilsættes og dejen æltes i 5 minutter. Dejen lægges i plastikpose og skal hvile i 1 time.
Vigtigt: Dejen må ikke være for blød, prøv at rulle en pølse, hvis formen holder, har dejen den rigtige konsistens.
De færdige figurer bages i ovnen ved 125 grader (100 grader i varmluftsovn) i 2-8 timer, alt efter figurernes tykkelse, de skal være stenhårde på bagsiden.

Strømpekalender

Julekalenderen kan være 12 par hjemmestikkede eller købte strømper. De hænges op i klemmer på en snor, og gaverne fordeles i sokkerne. En julekalender hvor både indpakning og indhold er brugbart.

Advantskrans og ild

Juledekorationer og adventskranse udgør en potentiel brandrisiko.
Hvis du har en vandforstøverflaske stående har du mulighed for hurtigt at slukke ilden selv.
Sådan gør du
1. Hav altid vandforstøverflasken stående, når du tænder levende lys i fx adventskranse
2. Sprøjt med forstøverflasken til du har slukket ilden

Hjemmelavede julekort

Lim små pressese bregneblade på et stykke karton. De ligner juletræer til forveksling, og giver du dem en lille stjernemærkat i toppen, bliver træerne helt perfekte. Træerne kan evt. pyntes med små pakker, firkanter af kulørt tape, som du forsyner med kors-bånd i kontrastfarver.
Husk at påsætte årets julemærke, inden du sender julekortet.

Genbrug af kravlenisser

Mange har en del kravlenisser liggende, som man ikke mere bruger som julepynt.
De som er for pæne til at kassere, kan bruges som gavemærker til julegaverne eller til pakkerne på børnenes gavekalender.

Køleskabsmagneter

Når chokoladejulekalenderen er spist, har du en perfekt form med 24 søde små figurer. Hæld dekorationsgips i formen og lad det tørre. Tryk figurerne ud og mal dem. Herefter limes en magnet bagpå, og du har alle tiders magneter til køleskabsdøren.

Julekort på snor

Når julekortene begynder at komme, kan man sætte en rød snor op og sætte kortene fast herpå med en klips.
Mange julekort er alt for kønne til bare at lige i en skål på bordet – på denne måde kan man se dem alle.

Kokosnød som foderhus

En kokosnød tømmes for mælk, og der saves to snit vinkelret på hinanden. Hæng kokosnøden op i nærheden af et vindue. så du kan få glæde af fuglelivet. Lad nu fuglerne spise indholdet og brug den tomme nød foderbeholder til vildtfuglefoder eller tørre brødstykker bagefter.

Æbler som slik

Æbler i meget tynde skiver tørres langsomt i ovnen ved laveste temperatur eller på køkkenrulle i stuen. De bliver ligesom franske kartofler, men er søde og sprøde som knas i juletiden.

Pynt op på rekordtid

Smukt dekorerede kugler i forskellige farver kan bruges til andet end juletræet. Stabl kuglerne i en dyb skål, og du får en blændende flot dekoration, der gør sig godt i vinduet eller på midten af spisebordet. Stil levende lys omkring, og kuglerne vil blinke i skæret.

Guldspray

Er genialt til hurtig julepynt, for det kvikker gevaldigt op på f.eks. rosenknopper, kogler, valnødder, småkurve osv.

Dæk op med appelsiner

Appelsiner pynter på det festdækkede julebord. Skær lidt af appelsinen af i bunden, så den står stabilt. Lav et lille hul foroven, kom lidt lim på i kanten og drys med glimmer. Pres nu lyset ned i hullet. Bind en sløjfe og sæt den fast med en nål. Appelsinerne stilles på midten af bordet i en lang række.

Bliv set i mørket

Når du motionere julens sul af. Forsynner du dit tøj med reflekser eller brug et bælte med lys.

Mens vi drømme om hvid jul

Julen er ønsketid. Og om julen bliver hvid eller grøn, vil tiden vise. Men indenfor kan det sagtens blive hvid, og der er der rigtig mange der ønsker sig i år. Et hav af hvide blomster og levende lys. Hvidt i hvidt, der lyser mørket op og giver feststemning – og grønt der varsler om det forår, der ikke er så længe til.

Gratis til og fra-kort

Gem de mange flotte julekort du får tilsendt hvert år. Lim hvidt papir på bagsiden af kortene og klip motiverne ud. Bagefter kan du lave huller med en hullemaskine og trække sytråd eller bånd gennem hullerne. På denne måde kan du få lavet en masse til og fra-kort.

Stjerne af pindemads-pinde

Man kan lave disse enkle stjerner næsten på samlebånd, og de koster ikke mange øre stykket. Alligevel er de både kønne og “julede”. De laves af pindemads-pinde og lidt klar lim. Lim først seks pinde sammen til to trekanter og saml derefter disse til en stjerne. Tilbage er så kun at sætte en snor til ophængning i en af spidserne.

Juletræslysene placering

Juletræslysene placeres pænest sådan her: Gå først rundt om træet og læg små vattotter på grenene. Flyt om på totterne, indtil afstanden mellem dem er perfekt, og erstat dem så med julelysene.

Lige juletræ

Selv de mest elegante graner har det med at hælde, når de kommer i en juletræsfod.
En tommelfingerregel er, at til et stor træ hører en stor fod, gerne en parasol-variant fylt med vand eller sand, så det vejer godt til. Har man træloft, er det en god ide at fastgøre træets top til en krog i loften med en snor, så vælter den i hvert fald ikke.

En duft af jul

Intet dufter så skønt og “julet” som kanelstænger. Træk kanelstænger i passende længde på kraftigt ståltråd, der herefter formes til en stjerne. Ståltrådsenderne formes til et øje, hvori du kan trække bånd til ophæng.
Lav flere kanelstjerner og hæng dem forskudt i vinduet med røde silkebånd.

 

Pynt juletræet på gammeldags manér

Gammeldags pyntet juletræ – Ny pynt inspireret af gamle, elskede klassikere.
Det er ikke nødvendigt at støvsuge ældre familiemedlemmernes julekasser for at pynte juletræet som på Peters tid.
Træets nye pynt kan nemlig købes i gammel stil.
Med den gamle historie om “Peters Jul” in mente skal pynten holdes i de klassiske rød-hvide farver og tilsættes masse af guld fra top til fod, mikset med lidt pynt i hvidt glimmer hist og her.
Motiverne skal fortrinsvis være de helt traditionelle; flettede hjerte i to farve til juleknas, papirtrommer og masse af glaskugler i flere størrelser i rødt og guld. For at understrege indtrykket af gammeldags jul hænges små, søde træfigurer rundt omkring på træet, der forestiller både nisser, trommer og kaner.
Små stjerne pyntet med hvid glimmer, er med til at fremhæver topstjernen, og når træet er tændt, reflekterer det hvide glimmer på smukt vis lysenes flammer.

Back to top button