Indpakning af julegaver

Indpakning af julegaver
Er det nu også så vigtigt, at gaverne bliver pakket flot og kunstfærdigt ind? Ja, det er det. En smukt eller sjovt indpakket gaver fortæller modtageren, at giveren har brugt tid på at gøre gaven festlig og personlig. Det tager nemlig tid at pakker gaver rigtigt flot ind. Begynd derfor i god tid.
Det behøver ikke at være nogen dyr fornøjelse at pakker gaver ind, man kan f.eks. benytte brunt indpakningspapir eller avispapir. Lyder det kedeligt? Det behøver det bestemt ikke være!
Brunt indpakningspapir: Gaver kan nemt pakkes ind i brunt indpakningspapir. Den kraftige matte kvalitet er den bedste. For at give pakken det “pift”, der skal til, for at det ikke virker for ordinær, binder du almindeligt brunt sejlgarn omkrig den og “lakker” enderne til med rødt laksegl. Et laksegl kan købes hos enhver større boghandler.
Avispapir: Du kan lave gaver med avispapir som indpakningsmaterialer. Avispapir kan virker en smule mat og kedeligt, så giv der evt. lidt klar lak. Det giver det bedste resultat, hvis du bruger en avisside med små rubrikannoncer, hvor kun sort er brugt som trykfarve.
Bind sorte og/eller hvide bånd omkring pakken, så har du en stilfuld gaveindpakning.
Almindeligt hvidt papir: Almindeligt hvidt papir behøver slet ikke at være kedeligt – tværtimod. Hvid er den bedste bundfarve, der findes og her kan du virkelig lade farverne spille. Du kan dekorere med små selvklæbende mærkater, som kan købes i enhver boghandel. Men det er sjovere selv at klippe dem ud i selvklæbende plastic, som kan fås i alle regnbuens farve samt guld og sølv. Det selvklæbende plastic kan købes hos farvehandleren, hvor du også kan få selvklæbende velour. Det er smukt på det hvide papir.
Du kan også tage en dåse spraymaling i brug. Guld er flot til hvidt. Klip nogle små skabeloner i pap i forskellige former og figurer. Læg en skabelon på indpakningspapiret og spray med lidt maling rundt om skabelonen. Det skal kun være ganske lidt, malingen må nemlig kun lægge sig som støv. Når skabelonen fjernes vil du kunne se konturerne.
Farvet glanspapir: Også glanspapir er smukt som indpakningspapir, fordi det – son navnet antyder – skinner/genspejler lyset. Du kan bruge papiret, som det er, eller du kan dekorere det med forskellige ting. Hvis du har nogle små pailletter liggende, kan du lime dem på. Du kan også lave nogle flotte dekorationer med glimmer, som kan købes i hobbyforretninger eller farvehandlere. Tegn en lille motiv op på glanspapiret med blyant. Med en lille pensel dækker du derefter hele motivet med lim. Drys lidt glimmer over limen og ryst det frem og tilbage, så motivet bliver helt dækket. Saml det overskydende glimmer op, det kan bruges igen.
Glansbilleder med gamle julemotiver er en sød dekoration på en pakke. De kan købes hos boghandlere.
Crepepapir: Crepepapir er velegnet til gaveindpakning. Det kan nemlig “hives” i form. Det er derfor meget anvendeligt til ting, der har en ikke helt jævn udformning. Bind silkebånd om, der passer i farven.
Mange andre indpakningsmaterialer: Du kan også bruge papir med en ujævn overflade til indpakning, f.eks. bølgepap eller præget tapet. Men disse 2 materialer bliver pænest, hvis du giver det en gang maling eller spray. Noget sjovt mønstret stof eller en rest brokade er heller ikke af vejen. Guld- og sølvfolie er også smukt.
Lidt om andre emballager: En pakker behøver ikke at være firkantet. Du kan bruge din idérigdom, også hvad formen angår. Naturligvis er der nogle ting, der bedst lader sig indpakke i en æske. Men det er langt fra alle.
Hvis det er en ting, der tager sig bedst ud i en æske, kan du bruge mange forskellige typer. Hos en skotøjshandler kan du få skoæsker. De er gode til mellemstore pakker. Drejer det sig om små æsker, så spørg hos en isenkræmmer eller en guldsmed.
Er det en mindre gave til en virkelig god ven/veninde, kan du klippe en hjerte i karton lidt større end gaven, der helst skal være flad. Lim de 2 hjerter sammen omkring pakken, hold evt. hjerterne sammen med klemmer, indtil limen er tør.
Hvis du har en plakatrør stående, og pakken ikke er større, end at den kan være i røret, kan du lave en kæmpeknallert. Hvis røret er for langt, kan du skære det til i den rette længde.
Lidt om bånd og anden pynt: Båndet er det der sætter prikken over i’et på en flot julegave. Der er mange forskellige slags gavebånd i handelen. De 2 mest almindelige er uden tvivl nylonbåndet og silkebåndet. Det første har den fordel, at man kan få det til at sno sig i “slangekrøller” ved at trække det kraftigt med en skarp kniv eller bladet fra en saks. Hvis du vil have “slangekrøller” på silkebåndet, er det heller ikke umuligt. Du skal bare tage en elektrisk krøllejern i brug, så er det problem klaret.
Du kan også bruge garn, som du har snoet sammen, til at binde om gaverne. Også siksak-bånd, som man bruger til syning, er dekorative. Af mere eksklusive bånd kan nævnes fløjlsbånd, der ligesom siksak-bånd købes i sytilbehørsforretningerne.
Der er flere måde at binde båndet omkring pakken på. Du kan binde det overkors eller på skrå, eller du kan binde det dobbelt eller enkelt.
Du kan også sætte lidt ekstra pynt på pakken, f.eks. papirblomster, nisser, engle og andet kan bruges til pynt på en pakke, men pas på, at pakkerne ikke blive overpyntede. Det bliver de meget let, og så forsvinder skønheden.
Til og fra-kort: Det allervigtigste på pakken er faktisk “til og fra-kortet”. Uden den var giver og modtager ilde stedt.
Det kan laves på mange forskellige måder. Klip det f.eks. ud i karton i en form, som du selv bestemmer. Kartonkortet kan nu dekoreres på same måde som pakken med f.eks. glimmer, glansbillede, pailletter, spraymaling o.s.v. Eller du kan lade det være helt enkelt og kun påføre giver og modtager med pæn og tydelig skrift. Det vigtigste er, at kortet passer til pakken.
Nu kan du enten vælge at lime kortet fast på pakken eller at binde det ind i båndet. Hvis du vil binde det ind i båndet, laver du et hul med en hullemaskine.

Indpakninger med sløjfer og mere

Lav selv smukke æske til gaverne

I mange familier har man den tradition, at man hver især går ind for sig selv en times tid juleaftensdag for at pakke gaver ind, og nogle gør indpakningen og de hjemmelavede til-og-fra-kort til rene kunstværker.
Hvis man vil gøre noget ekstraordinært ud af arbejdet, kan man selv på smukkeste vis dekorere metal-æsker og bruge dem som “indpakning” for gaverne. Æskerne kan være kagedåser, metalæsker til pastiller etc. æskerne spraymales ind- og udvendig med sølvspray, og herefter dekoreres eksempelvis lågene med metalfolie af den lidt svære slags, som kan købes i en forretning med hobbyudstyr.
Hvis du vælger at dekorere låget på metalæsken, tegner du med et spidst søm omridset af låget på metalfolien og klipper det ud. Nu kan man med sømmet præge forskellige illustrationer i metalfolien. Du kan for eksempel “stjæle” motiver og mønstre fra blade og aviser. Læg et stykke gennemsigtig plastik fra en plastiklomme over motivet og tegn det af med en tynd tusch. Nu lægges plastikken over metalfolien, og du kan med sømmet præge illustration ned i folien. Til slut limes det færdige arbejde fast på metallåget, og du har hermed en smuk æske, der faktisk er en gave i sig selv.

Back to top button