Lav selv juledekorationer
I juletiden sætter vi ofte lidt ekstra tid af til at være sammen med dem, vi har kær. Der er fokus på hygge, masser af julegodter og at sprede varme og glæde i en ellers kold tid. Derfor pynter vi også vores hjem op med lys i lange baner, søde nisser og masser af kærlighed! Det betyder blandt andet, at vi kreerer juledekorationer, og hvis du tør kaste dig ud i at lave dine egne af slagsen, så læs med her og bliv inspireret!
Indholdsfortegnelse
Du går aldrig galt i byen med klassiske juledekorationer
Der er mange traditioner og normer forbundet med julen, og for nogen betyder det også, at der helst ikke skal ændres på noget! Julen må meget gerne ligne den, vi havde sidste år, og derfor skal man helst holde sig til klassiske juledekorationer og pynt i de kendte farver! Mange har et billede af, hvordan de gode, gamle juledekorationer ser ud, og det handler typisk om noget ler, masser af gran og pynt i rød og guld!
Hos Creative Company har de helt styr på kreativiteten og gør-det-selv, så hvis du mangler materialer til dine hjemmelavede juledekorationer, er det blot om at tage et kig på deres side!
Her kan du blandt andet få forskellige skåle, hvilket er et godt sted at starte, når du skal i gang med højtidens dekorationer, bånd i flere farver samt noget så praktisk som ståltråd, som hjælper dig med at holde styr på det hele! Så er du vist godt klædt på til at gå i gang med at lave dine egne smukke juledekorationer!
Find inspiration her →
Saml familien og lav en dag ud af det
At lave juledekorationer selv er virkelig hyggeligt og så kan det ofte også godt svare sig rent økonomisk, da du ikke betaler for den tid, der bruges på at lave dekorationen. Både børn og voksne i alle aldre kan være med, og hvis familien generelt er glad for at være kreativ, skal I da endelig lave en dag ud af det! Ved at mødes og sammen lave årets juledekorationer, får I en hyggelig stund ud af det, og så kan I desuden få inspiration fra hinanden!
Derudover kan I sammen handle ind til dekorationsdagen, og på den måde spare nogle penge ved for eksempel at køber større partier lys hjem og måske også selv gå i skoven efter gran og mos til dekorationerne. Ellers kan I naturligvis også købe både gran, kogler og mos hjem. Sæt den allerbedste julemusik på, på anlægget, smid nogle pebernødder og lidt julesnolder i nogle skåle og hyg derefter bare derud af med familien! Børnene vil helt sikkert synes at det er sjovt at lave deres egne dekorationer til værelset, og bedstemor vil elske at bruge en dag på at være kreativ sammen med børnebørnene!
Find inspiration her →
Prøv noget nyt med anderledes juledekorationer
Hvis du har mod på at prøve noget lidt andet til jul og ikke har noget imod at der bliver lavet en smule om på julepynten fra år til år, så tag et kig på denne side og få inspiration til forskellige dekorationer til årets hyggeligste højtid.
Du kan for eksempel lave nogle virkelig fine dekorationer ud af glasflasker, som fyldes med forskellige ting og sager og pyntes uden på alt efter smag. Også lanterne er virkelig skønne og fine til at fylde hjemmet med varme og god stemning, og dem kan du også snildt lave selv!
Hvis du har krea-hænderne skruet rigtigt på, kan du også kaste dig ud i at lave et helt lille snelandskab som lysdekoration, eller du kan lave et fint juletræ bestående af en masse forskellige rum, som fyldes med pynt efter dit valg! Det fantastiske ved at lave sine egne juledekorationer er, at du så kan få det lige nøjagtig som du gerne vil have det hvad end du holder dig til rød, guld og glimmer eller du vil kaste dig ud i naturfarver eller alternative julefarver og – materialer. Det er helt op til dig, og uanset hvad du vælger skal det helt sikkert nok være med til at skabe den helt rette stemning derhjemme i stuen!
Find inspiration her →
Få inspiration til juledekorationerne
Hvis du gerne vil lave dine egne juledekorationer i år, men du måske mangler en smule inspiration eller nogle gode idéer til hvordan du skal bære dig ad, så frygt ej! Blomsterdekoratøren Erik Bering guider dig nemlig igennem hele processen på denne DVD!
Her får du både tips og tricks til dekorationerne, en liste over materialer, du får brug for samt inspiration til dækningen af julebordet! Derudover er det naturligvis en fremragende idé at besøge forskellige julemarkeder og få lidt inspiration! Køb nogle æbleskiver og gå en tur rundt på markedet og få idéer. Måske kan du købe nogle af materialerne til dine egne dekorationer, og så kan du sammensætte de forskellige elementer fra dine yndlingsdekorationer lige, som du vil, når du kommer hjem og selv skal i gang med at være kreativ!
Find inspiration her →
Julepynt skal der til
Ud over at du naturligvis skal have et par juledekorationer eller 5 i huset op til jul, skal der selvfølgelig også pyntes op med andet julepynt. Op til jul er det ingen skam at slippe sin indre Gertrud Sand løs, og man skal helst jule til den helt store guldmedalje!
For eksempel kan du allerede ved ankomst byde dine gæster hjerteligt velkommen i dit hjem med et fint dørcover, der spreder julestemning allerede før gæsterne er trådt ind i huset! Du kan også pynte indendørs med julemandens hjælpere eller et smukt snelandskab! Det vil børnene helt sikkert elske! Også et honningkagehus vil uden tvivl falde i god jord ved familiens yngste medlemmer, og hvis ikke du helt kan lykkes med at bage et selv, kan du heldigvis betale dig fra det! Så er du sikker på, huset står år efter år – også selvom du ikke er den helt store mesterbager! Honningkagetemaet kan du afslutte med et flot julebånd med honningkagemænd, misteltene og andre julesager på! Så er stemningen i hvert fald i (honningkage)hus!
Find inspiration her →
Tip: Gå ud i naturen og find materialer til juledekorationer
I de fleste hjem er det tradition for, at der i julen pyntes op med juledekorationer, som med deres levende lys skaber hygge i stuerne.
Materialerne kan købes, men vil man ofre tid dertil, er det spændende selv at finde dem ude i naturen.
For den der vil lave juledekorationer, er det mest interessante nok selve arbejdet med at opbygge disse – at skabe noget – men den oplevelse at gå ud i naturen og selv finde materialerne bør man ikke afskære sig fra. Her opstår ideerne ud fra materialer, man finder og vurderer.
I skovbunden findes rødder, stubbe og grene. På fældede træer gror der skønne svampe, og birkebark kan flås af fældede stammer. Man kan også finde udgåede grene med lav eller kogler enebærgrene, grene med kogler, frøkapsler og efterårsløv – alle velegnede materialer. Løse kogler og forskellige mosarter er uundværlige til dækmaterialer.
Ved søer og vandhuller er der rige muligheder for spændende materialer som træstykker, rødder og grene, der har ligget længe i vandet. Pil, dunhammere, siv og porse findes også her.
På mark, eng og i grøftekanten plukkes forskellige græsarter helst inden frøsætningen. Senere plukkes frø- og blomsterstande af for eksempel valmuer, tidsler, burrer, perikum, sankthansurt og vejbred. Af kornsorterne er havre den mest brugte til juledekorationer.
I haven kan der om efteråret hentes mange spændende ting: japanske lygter, judaspenge, hjortetakfrøstande, porreblomster, regnfang og buddleia, der alle er egnede i tørret tilstand. Grene med bær er også et fint materiale. Og mod jul findes liguster, ildtorn, snebær, kristtorn, hybbenarter o.a.
Find inspiration og produkterne til din dekoration →
Hjælpemidler
- Blomstertråd
- Ler
- Kogler
- Oasis
- Sløjfer
- Klæbemidler
Nødvendigt værktøj
- Grensaks
- Almindelige saks
- Bidetang
- Lille hammer
Find inspiration og produkterne til din dekoration →
Mere om juledekorationer
Juledekorationer går helt tilbage til de gamle julemarkeder, der fandt sted i Tyskland i 1600-tallet. Dengang var det især julemad, der brugtes som juledekorationer, dvs. sukkerstænger, honningkager og andet juleslik. I 1800-tallet blev mange andre juledekorationer udbredt – også i Danmark. Det var især juledekorationer som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorationer, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager, rosiner og frugt.
Udbredte juledekorationer
I dag kendes mange forskellige typer af juledekorationer. Her nævner vi nogle:
Engle: Allerede i midten af 1880’erne blev engle udbredt som juledekorationer i Danmark. Engle forbindes med den kristne kultur, men kendes også fra buddhismen, islam, hinduismen og jødedommen, hvor englelignende væsner bruges som sendebude.
De flettede hjerter: Hjerter som juledekorationer optræder omkring 1914. Hjertet i sammenhæng med julen er faktisk en dansk tradition. I Danmark bruges ofte flettede julehjerter. Faktisk sad H. C. Andersen allerede mange år tidligere og klippede de første julehjerter, men da var det ikke en egentlig tradition.
Glaskugler: Allerede for tre hundrede år siden var glasperler kendt som juledekorationer. I dag bruges de store, blanke kugler af tynd plastik eller glas. De er oprindelig opfundet i tyskland.
Julelys: At pynte juletræet med julelys kendes allerede fra den første tid, hvor juletræet fik plads i stuen. Det kan spores tilbage til 1600-talllet. Lyset symboliserer liv og glæde i en mørk tid og er perfekt til juledekorationer.
Flitterstads, glimmer og lametta: Lametta er navnet på de helt tynde kobberlignende tråde, der i dag mest laves af papir, men i gamle dage faktisk var lavet af kobber. De lægges på træet som juledekorationer og skaber reflekser i grenene. Det kaldes også glimmer eller englehår (der også lavedes af glasuld).
Juledekorationer laves i dag i utroligt mange forskellige varianter. For eksempel som guirlander, julespil, musetrapper og glansbilleder.