Juletræ

Juletræer har efterhånden en lang og stolt tradition i Danmark, og man kan næsten ikke forestille sig en jul uden et juletræ. Du behøver ikke at bruge mange penge for at købe et godt juletræ. Der findes gode og sunde juletræer til billige penge flere steder i Danmark op til jul.

Juletræet og dets historie

Det første juletræ dukkede op i Danmark omkring 1808, hvor Wilhelmine Holstein for første gang tændte en juletræ for sin lille datter på det sydsjællandske gods Holsteinsborg. Inspirationen med juletræer kommer fra Tyskland, hvor man i mange år havde nydt traditionen med at fragte juletræer ind i stuen ved juletid. Snart bredte traditionen med juletræer sig også til København, hvor de unge familier fra det bedre borgerskab indførte skikken.
Den første var Martin Gottlieb Lehmann, der kom fra Tyskland, men var gift dansk. Da hans søn fyldte halvanden år, fragtede Martin Lehmann et juletræ ind i lejligheden, og det vakte så meget opsigt i København, at folk stimlede sammen foran lejligheden for at høre mere om dette mærkelige juletræ. På et tidspunkt blev der ligefrem hentet stiger, så folk med egne øjne, kunne se det juletræ, der stod i stuen omgivet af juledekorationer!

I 1822 kom der også et juletræer til Kolding op mod jul, og snart spredte juletræer sig til Randers, Fyn og resten af landet. I dag kan man næppe forestille sig en traditionsrig dansk jul uden, at der står en gran i stuen og pynter med masser af pynt og lys og lækkerier.

Typer af juletræer – Køb et juletræ til jul

Nogle vælger juletræer til stuen af rødgran, som historisk vel er selve symbolet på juletræer. Mange køber dog også Nordmannsgranen som juletræ i dag. Nordmannsgran har blødere og fladere nåle, og træet holder på nålene længere. Vil man skille sig lidt ud med sine juletræer, kan man købe en sølvgran. Den har blågrønne og sølvfarvede nåle og bruges ofte som pyntegran i butiksvinduer. Endelig kan man også bruge serbergran som juletræer. Den er nålefast og slankere end de øvrige juletræer og bruges ofte i potter, hvor den købes med rodklump.

Lidt om juletræer

Arter
Af de forskellige graner er rødgranen den mest almindelige som juletræ. Rødgranen har den typiske form for et juletræ, og træets opbygning er pæn og ensartet. Der er rimelig plads til pynt og stads på grenene, og en smukt pyntet rødgran tager sig flot ud. En fordel ved rødgranen er også, at den har den friskgrønne farve, som et rigtigt juletræ bør have.
Mange foretrækker dog at bruge nordmannsgran i stedet for rødgran. Nordmannsgranens nåle er kraftigere og mere holdbare. Det gør, at den lettere kan bære tungere pynt. Nordmannsgranen har også den fordel frem for rødgranen, at den kan stå meget længe i stuen, før den begynder at drysse. En rødgran begynder at taber nålene efter ca. 1 uge, hvorimod en nordmannsgran kan stå op til 3-4 uger, inden nåletabet begynder.
Formen på en nordmannsgran er mere grov, der er længere mellem grenene, og træet kan ofte være svært at pynte. Farven er heller ikke helt den samme som på rødgranen, den er mere mørk. Endelig skal det også nævnes at en rødgran er meget billigere en nordmannsgran.
Som det ses, er der både fordele og ulemper ved begge arter, og det må naturligvis være et personligt skøn, hvilket træ man vælge.
Af og til benyttes også andre graner som juletræ. f.eks. blågran. Dette træ har blot det minus, at nålene er ret stikkende og derfor ikke særligt børnevenligt.

Juletræet anskaffes
Det hyggeligste er at skove, d.v.s. fælde sit eget juletræ. På den måde har man mulighed for at finde det helt rigtige træ. Naturligvis skal du ikke bare gå ind i en hvilken som helst skov og fælde dig et træ, så vil du helt sikkert få vrøvl med ejeren. Derimod kan du opsøge de skove, der ved juletid giver speciel tilladelse til, at man kan fælde juletræer.
Naturligvis er det ikke alle, der bor tæt ved en skov. Så må man købe juletræet hos en juletræshandler. Når du køber en juletræ, må du aldrig forhaste dig. Du skal se træet fra alle sider og forvisse dig om, at den ikke er skævt eller mangle grene. Det er også en god idé at tage en tommestok med, så du er sikker på, at træet har den rette størrelse, så det passe til den hjemlige stue.
Når du kommer hjem med træet er det en god idé at stille det i vand, inden det skal ind i varmen. Mange af de træer, man køber hos juletræshandlere, er skovet i november og vil have godt af lidt næring. Du kan evt. save træet over i et skråsnit forneden, så bliver opsugningsfladen større. Hvis det fryser udenfor, må du prøve at finde en kælder eller en anden lunt sted, hvor træet kan stå, ellers fryser vandet til is.

Grundtvig om juletræet

I begyndelsen var de meget kristne familie betænkelig ved at købe et juletræ til jul. Den store digter Grundtvig skrev kritisk om træet, som han mente var tegn på en udvandet religion. Selv han blev dog senere omvendt og skrev snart digte om sit eget juletræ. Det samme gjorde hans ven, digteren Ingemann, for eksempel i 1818:

“Og i fortrolighed kvæld, når ovnen ved juletid blusser,
Når til den hellige fest sig glæde de store og små,
Når, o måske, også vi kan barnlige juletræ smykke
Glæde os med de små og legende stille med dem.”

Vis mere
Close