For mange er den hjemmelavede konfekt ubestridt et af julens højdepunkter, både når herlighederne skal fremstilles, og når den siden skal fortæres. Tilberedningen af julens sødeste sager – konfekt og knas – er en beskæftigelse, der samler mange familier omkring bordet i december. Det er dejlig måde at bruge ventetiden på, og så kan man benytte lejligheden til at lave en ekstra stor portion, der som en morderne form for julerente kan lægges i små glas med røde sløjfer omkring eller i anden fantasifuld indpakning og bruges til smågaver til hvem, der har gjort sig fortjent dertil. Det bliver trillet kugler og lavet toppe, konfekt bliver lagt sammen af marcipan med nougat imellem, af tynde strimler kandiseret pomerans laves orangegrene ved at overtrække dem med chokolade, frugter kandiseres eller overtrækkes med marcipan og chokolade, dadler eller svesker udstenes og fyldes i stedet med mandler, marcipan eller andre lækkerier for til sidst at blive trillet i perlesukker. Alt medens børnenes mere eller mindre fantasifulde marcipanfigurer så småt tager form og farve.

Opskrifter

Abrikos-gulerodsflæsk Marcipanbrød med pistacie
Brændte figner med marcipan Marcipanbrød med romrosiner
Brændte mandler Marcipanbrød med svesker
Choko guf Marcipankugler
Cornflakestoppe Marcipanmus
Flødekarammeller Marcipansnitter
Fransk nougat Nougatsnitter
Fyldte dadler Orangestænger
Havregrynskugler Romkugler
Kokoskugler Schweizerpastiller
Konfektkage Skæretrøffel
Marcipanbomber Svigermors kransekagekonfekt

Juleknas: Oprindelige vaniljekranse fra Norge

Du skal bruge:
200 g smør
250 g mel
150 g sukker
2 æggeblommer
1 hel stang vanilje, hakket
1 håndfuld hakkede mandler, gerne stor

Sådan gør du:
Når dejen er æltet sammen, skal den hvile i et par timer et koldt sted. Herefter køres den igennem kødhakkeren i en stjerneform, så der opstår de traditionelle strimler. De skæres ud i passende længder og hæftes sammen til kranse. Bages i ovnen ved 200 grader i 5-6 minutter til de er lysebrune.