Der er flere traditioner forbundet med julen end med nogen anden af årets fester. En rigtig dansk jul skal være en gammeldags jul, hvor juletræet med dets pynt, sangene og ikke mindst madretterne “lever” videre i de danske familier.
Hele køkkenet dufter af dejlig julemad. Vist er der noget helt specielt ved den traditionelle julemad! Hver har sin favorit. Selv om julebordet naturligvis helst skal værre, som det “altid” har været, er der dog mulighed for lidt nytænkning.
Julemiddagen er traditionen tro gåse-, kalkun- eller andesteg, fyldt med æbler og svesker. Den oprindelige danske julesteg var flæskesteg, der holdt stand på landet helt op i vort århundrede. Skikken med at spise gås ved særlig lejlighed er dog betydelig ældre. Man spiste gås midt i november. Det er Mortensgåsen der i nyere tid er blevet til julegåsen. Og hos mange er gåsen igen blevet erstattet af and. Der er ingen tvivl om at flæskestegen næsten er væk. Til gengæld er kalkunen blevet ganske populær. Pudsigt nok var kalkun ikke ualmindelig julemad i slutningen af forrige århundrede, siden forsvandt den næsten helt for i dag atter at vinde frem. Det er ikke så underligt, at kalkun igen er blevet populær julemad. det er billig mad, der strækker langt. Kalkun er desuden en ret mager fugl og derfor mere i overensstemmelse med vor tids opfattelse af sundere ernæring.
Der serveres rødkål og brunede kartofler samt æbler og svesker til middagen. Ris a' l'a mande med kirsebærsovs er desserten. En smuttet mandel gemmer sig et eller andet sted heri, og børn såvel som voksne prøver at finde mandelen og vinde mandelgaven. Efter julemiddagen tændes træet, og ved kaffen serveres hjemmebagte småkager.

Julemad er noget helt specielt. Når man siger jul, siger man næsten julemad i samme åndedrag. For mange af os hænger julens hygge sammen med, at vi får en masse god julemad at spise. Her på sitet vil du kunne finde en lang række opskrifter på julemad. Det er en lang række klassikere inden for julemad og juleknas.
Der er både gode ideer til kager og konfekt og masser af opskrifter til julemiddagen. Ud over det er der lækre opskrifter til julefrokostbordet, som kan bruges både til julefrokosten på jobbet og til julefrokosten i familiens skød.

Opskrifter

Andesteg Ris a' l'amande 1
Brunede kartofler Ris a' l'amande 2
Dansk rødkål Ris a' l'amande 3
Flæskesteg Risengrød
Julekartofler stegt med gåsefedt og laurbær Rødkål
Julerødkål Små brune kartofler
Kirsebærsauce Stegt gås med frugtfyld
Stegt kalkun
Meyers andesteg Stegt svinekam med sprød svær
Meyers julegås Varm daddelsalat
Mors andesteg Waldorfsalat