Jullerup Færgeby julekalender

Jullerup Færgeby er en folkekær julekalender, der blev sendt på DR1 for første gang i 1974. Julekalenderen består af 24 afsnit, som hver især varer omkring 18 minutter. På grund af julekalenderens store succes, blev den genudsendt fire gange. Første gang i 1982, herefter i 1990 og 1997, hvor den blev sendt i kombination med julekalenderen Tryksen. Senest blev den populære julekalender sendt i 2007 på DR’s børnekanal, DR Ramasjang.

“Fire strømper uden fod” “Kan du få for en krone”.

Julekalenderens popularitet bunder i den simple handling og humoren, som den bærer med sig. Julekalenderen er rettet mod børn, men de voksne kan bestemt også grine med.

Det, der kendetegner, Jullerup Færgeby er, at det er dukker, der er i hovedrollerne, ligesom vi kender det fra forgængeren Vinterbyøster.

Det er velkendte navne i dansk TV, der ligger stemmer til. På rollelisten har vi navne som blandt andre Jesper Klein, Claus Ryskjær og Hanne Willumsen.

Historien udspiller sig i en mindre dansk købstad, Jullerup Færgeby. Vi følger Anton, Kaja og Knud, der er børn af fyrmesteren. De bor i fyrtårnet lige ude i havnen foran byen, og de ror hver dag ind til land for at være sammen med deres venner, Vera og Jonas.

Foto: DR /Helge Jensen

Hvad handler Jullerup Færgeby om?

Historien foregår i december måned i Jullerup Færgeby, hvor vi ser hverdagen udspille sig i den lille købstad. Vi følger byens indbyggere. På havnekajen sidder kranføreren Thorkild i sin kran, og kranen sidder altid fast.

Vi følger Kaptajn Gus, der altid læser avis og raser af lastbilen EuroFish, når den maser sig igennem de smalle gader i byen og forstyrrer julefreden ved både at få revet lidt julepynt ned på sin vej og ridse Kaptajn Gus’ gamle galionsfigurer. Vi ser også en del til fyrmesteren og hans kone.

Fyrmesteren passer naturligvis fyrtårnet, mens hans kone tager sig af alt det huslige. Hver morgen sender de deres tre børn, Anton, Kaja og Knud, afsted i deres lille robåd ind til havnen, hvor de kan være sammen med deres venner, Vera og Jonas, Jonas kaldes 44, da han er ny tilflytter i byen, og han bor i nummer 44.

Byens indbyggere forbereder sig naturligvis til jul, og de pynter både op til højtiden og handler julens fornødenheder. Primært er børnene de karakterer, som vi følger. Alt imens dagligdags- og julepligterne kalder, finder børnene et skattekort. De vil gerne finde skatten før jul, men det er svært, for remsen, der står på skattekortet, er ikke helt let at regne ud.

Vi følger børnene på deres jagt efter skatten. Hver dag revner Anton sine bukser. Han er altid godt selv klar over det, så når de andre gør ham opmærksom på det hver gang, bliver han lettere irriteret.

Vi følger byens indbyggere helt frem til den 24. december, hvor byen samles til jul i Jullerup.

Karakterer i Jullerup Færgeby

  • Kaptajn Gus – Poul Thomsen
  • Kaja / Magda / Tobisen – Sanne Brüel
  • Lodsen / Anton / Fyrmester Holm / Kranfører Thorkild / Lodsen Ludvig Lohart – Claus Ryskjær
  • Knud – Hanne Willumsen
  • Jonas (44) / Færgemand / Kalle Kulmule / Mary – Jesper Klein
  • Emma / Vera – Helle Hertz
  • Grace – Birgit Brüel
  • Jens Peter Bus – Lasse Lunderskov
Børnene foran skibsprovianteringen
Foto: DR/ Helge Jensen

Se Jullerup Færgeby

Har du lyst til at se eller gense klassikeren Jullerup Færgeby, kan du det på DR Bonanza – https://www.dr.dk/bonanza/serie/89/jullerup-faergeby.

Her kan du se julekalenderen, som den blev genudsendt i 1997, hvor den blev sendt sammen med julekalenderen Tryksen. Tryksen omhandlede produktionen på en avis, som kaldtes Avisen, og de to julekalendere blev koblet sammen ved, at det var på Avisen, man fremstillede de aviser, der skulle sendes til Jullerup Færgeby. Du kan se alle 24 afsnit på DR Bonanza. Man kan ligeledes også købe alle afsnittene på DVD, som blev udgivet i 2006.

Musik

Det var Niels Jørgen Steen, der kombinerede musikken til Jullerup Færgeby, og det var ligeså ham, der kombinerede musikken til forgængeren, Vinterbyøster. Der synges mange sange af byens indbyggere i løbet af de 24 afsnit, men en af de mest populære er sangen ”Det kan du få for en krone”, som bliver sunget af fyrmesterens børn, Anton, Kaja og Knud.

Back to top button