Nissebanden julekalendere – Nissebanden, Nissebanden i Gønland og Nissernes Ø.

Julemanden har mistet sit gode humør. Julen er dermed i fare og nissebanden bliver af A-38 sat til at genfinde de fire vigtigste ingredienser, så julemanden igen kan blive glad og julen bestå. Men hvordan finder man en fryd for øjet, en kildren i næsen, en liflen i øret og en rislen ned ad ryggen?

Sådan starter denne DR julekalender, som første gang blev vist i 1984 og som senere blev til i alt tre julekalendere af skæg og løjer med nissebanden. I 1989 kom Nissebanden i Grønland og blev i 2003 efterfulgt af det seneste af Nissebandens eventyr, nemlig Nissernes Ø. En nyere julekalender, hvor næsten alle seriens karakterer er skiftet ud, men hvor tydelige paralleller drages til de tidligere to.

Fælles for de tre julekalendere er skønne juelsange leveret med charme og en smørklat smør. Den underfundige og godmodige grødnisse Lunte går igen i alle tre sæsoner og er med til at binde de tre uafhængige historier sammen på en måde, så man aldrig savner den oprindelige hygge fra den første julekalender.

Indholdsfortegnelse

Det handler de 3 Nissebande-julekalendere om

I Nissebandens tilfælde er der tale om en julekalender triologi, hvor alle sæsoner har fokus på at bevare og beskytte den gode jul. I teksten herunder er beskrevet de tre julekalendere og deres respektive handlinger.

Nissebandens risengrødssang – Fra “Nissebanden i Grønland”.

Nissebanden

Julemandens gode humør er forsvundet. Der er sket det uheldige, at der er gået hul på den pose, som han opbevarer humøret i. Det er derfor i denne første julekalender op til nissebanden, under ledelse af agentnissen A-38, at finde julemandens gode humør, så det igen kan blive jul.

I denne første julekalender består nissebanden af Slots- og ældstenisse Hr. Mortensen, kræmmernissen Gemyse, skibsnissen Skipper, grød- og pulternissen Lunte og skovnissen Pil. Desuden har nissebanden følgeskab af sanktbernhardshunden Julius, som til Hr. Mortensens store irritation formår at skubbe ham ud af sin seng hver nat.

Nissebanden leder efter Julemandens gode humør
Foto: Valdemar Vedel, DR

For at julemanden kan få sit gode humør tilbage, skal nissebanden ud og finde de fire ting, som julemandens gode humør består af. De skal lede efter en fryd for øjet, en kildren i næsen, en liflen for øret og en rislen ned ad ryggen.

Fra deres hjem i en gammel mølle i Holme Olstrup drager de afsted og rapporterer løbende hjem til hovedkvarteret ved hjælp af flaskepost. Hvert afsnit rundes kontinuerligt af med risengrød serveret af Lunte, med smørklat på.

Nissebanden i Grønland

I Nissebanden i Grønland møder vi endnu engang nissebanden. Der er sket en lille udskiftning på holdet og i stedet for skovnissen Pil møder vi nu ung- og skovnissen Puk. Desuden møder vi i denne sæson også beboerne fra Holme Olstrup hr. og fru. Fiffig Jørgensen, samt den grønlandske dreng Inuk. Agentnissen A- 38 sender nissebanden til Grønland for at hjælpe julemanden med at lave gaver, mens han selv er ude for at lede efter to stjernesten, som har magiske kræfter og er afgørende for julen.

Imens forsøger hr. Fiffig Jørgensen hjemme i Holme Olstrup på at få julemanden til Holme Olstrup. I sin stræben efter det, ender hr. Fiffig Jørgensen selv på Grønland, hvor han får fingre i stjernestenene og bliver til julemanden.

Alt dette er ikke godt for julen og nissebanden må på arbejde for at julen igen skal blive som før. Samtidig ser man nisserne arbejde for at lave gaver og Hr. Mortensens anstrengelser for at passe julemandens søde søløve Luffe. Alle afsnit bindes endnu engang sammen af risengrødssangen og Luntes forsøg på at skyde den perfekte smørklat ned i midten af grøden.

Nissernes Ø

I denne sidste julekalender har nissebanden ændret medlemmer og kun Lunte går igen fra de tidligere julekalendere. Nu møder vi fit-nisse Figur Figursson, komfurnissen Sugar, universitetsnissen Pyt og calypsonissen Jo Jo.

På de tidligere Dansk Vestindiske øer lever de glemte nisser. De kontakter nissebanden, fordi en falsk julemand truer med at ødelægge julen. Nu må nissebanden igen på banen for at rede julen og de rejser til de Dansk Vestindiske øer for at stoppe den falske julemand Santa.

Samtidig møder vi igen Hr. og Fru Fiffig Jørgensen, hjemme i Holme Olstrup. Sidst men ikke mindst ser vi også billeder fra Grønland, så man kan sige, at denne sidste julekalender om nissebanden forsøger at binde alle de tidligere julekalendere sammen. Vi får den velkendte risengrødssang og vi hører nye musiknumre, med calypso rytmer.

Medvirkende i Nissebandens tre julekalendere

Nissebanden:

Grød- og pulternissen Lunte blev spillet af Flemming Jensen

Kræmmernissen Gemyse spillet af Kirsten Peüliche

Skibsnisse Skipper spillet af Lars Knutzon

Skovnisse Pil spillet af Kirsten Lehfeldt

Slotsnisse og ældste nisse Hr. Mortensen spillet af Arne Hansen

Nissebanden i Grønland:

Grød- og pulternissen Lunte blev spillet af Flemming Jensen

Kræmmernissen Gemyse spillet af Kirsten Peüliche

Skibsnisse Skipper spillet af Finn Nielsen

Slotsnisse og ældste nisse Hr. Mortensen spillet af Arne Hansen

Ung- og skovnisse puk spillet af Ann Hjort

Inuk spillet af Malik Niemann

Christoffer Bro spillet af Fiffig-Jørgensen

Fru. Fiffig-Jørgensen spillet af Terese Damsholt

Nissernes Ø:

Grød- og pulternissen Lunte blev spillet af Flemming Jensen

Fitnisse Figur Figursson spillet af Søren Pilmark

Komfurnisse Sugar spillet af Pia Rosenbaum

Kviknisse Pyt spillet af Trine Gadeberg

Calypsonisse Jo Jo spillet af Roger Matthisen

Fornøje Frederik spillet af Niels Olsen.

Santa/Skrivernissen Günther spiller af Jesper Christensen.

Hr Fiffig-Jørgensen spillet af Christoffer Bro

Fru Fiffig-Jørgensen spillet af Terese Damsholt

Fiffig Junior spillet af Mick Øgendahl.

Vagtnissen Vagn spillet af Kristian Halken

Nissedoktoren spillet af Jan Gintberg

Troldkvinden Jinx spillet af Søs Egelind

Brugsuddeleren i Holme-Olstrup spillet af Jesper Klein

Storfangeren spilles af Rasmus Lyberth

Det vidste du ikke om Nissebanden

Her følger lidt sjove fakta, som du sikkert ikke vidste om nissebanden.

Den knap så søde Luffe

Søløven Luffe var knap så sød. Faktisk fik man under optagelserne ikke den cirkussøløve, som man oprindeligt havde håbet på. Derfor skulle det vise sig, at en udresseret søløvehan ikke var særlig glad for det skarpe lys og de lange optagelser. Faktisk måtte skuespiller Arne Hansen, som spillede Hr. Mortensen, flere gange hoppe for livet under hans ellers så berømte sang om søløven Luffe, simpelthen fordi søløven blev sur.

Puk og Skipper

Det skulle vise sig, at skibsnissen Skipper og Ungnissen puk blev mere end bare kollegaer. Efter optagelserne til Nissebanden i Grønland blev skuespiller Finn Nielsen og Skuespiller Ann Hjort nemlig gift. De har sammen en søn og ægteskabet holdt til 2010 hvor parret blev skilt.

Nissebanden som musical

Skuespiller Flemming Jensen satte i 2012 forestillingen Nissebanden i Julemandens Land op på Odense Teater. Denne gang overlod han dog rollen som Lunte til en anden for selv at sætte sig i instruktørstolen. Den succes skal gentages igen i år 2018, hvor Odense Teater endnu engang med Flemming Jensen som instruktør sætter forestillingen på plakaten igen.

Back to top button