Pyrus Julekalenderne

Den frække nisse Pyrus tonede frem på skærmen for første gang i 1994 som en del af børnenes julekalender på TV2. Siden er det blevet til ikke mindre end 4 serier om den glade og børnevenlige nisse, der opnåede en popularitet der vist ikke er oplevet hverken før eller siden.

I alle fire julekalendere var det Jan Lindeberg, der spillede ungnissen Pyrusander Purlegris, der kom i lære på rigsarkivet og fandt kærligheden med nissepigen Kandis. Siden Alletiders Jul fra 1994 er det blevet til; Alletiders Nisse fra 1995, Alletiders Julemand fra 1997 og Alletiders Eventyr fra 2000.

Indholdsfortegnelse

Hvem er Pyrus?

Spillet af Jan Lindeberg snakkede og pjattede den lidt uheldige og meget moderne nisse Pyrus, døbt Pyrusander Purlegris, sig ind i alle børns hjerter.

Hele eventyret begynder da den unge nisse bliver sendt til Rigsarkivet og Guttenborg, den gamle arkivnisse, som en del af sin uddannelse. Her skal han lære, hvordan man begår sig i nissernes verden mens han får styr på magien og historien.

Den glade nisse er som børn er flest, utålmodig og tilbøjelig til at gøre tingene på sin egen måde, hvilket ender i et problem, der skal bruges præcis 24 dage på at løses.

Hvad handler Alletiders…. om?

De fire julekalendere har i virkeligheden langt hen ad vejen den samme opbygning, selv om der er stor variation i det der foregår udenom det primære plot, handler de alle fire om at blive klogere på, hvorfor vi egentlig fejrer jul og hvor de traditioner vi har, stammer fra.

Der er gennemgående personer og nisser i alle fire dele, der gør det sjovt for børn at se dem allesammen. Både Pyrus, Guttenborg, rigsarkivaren Bertramsen og hans datter frøken Brahe samt den søde nissepige Kandis (der dog først kommer med i anden del af serien) er gennemgående og genkendelige personer, der kan holde historien og handlingen gående.

Fælles for alle dele er, at de ud over at være underholdende og spændende at følge med i også er oplysende og gør børnene klogere på, hvorfor vi fejrer jul, hvor nisserne kommer fra og hvem julemanden i virkeligheden er.

Alle fire dele af serien har været flankeret af ørehængende og skønne soundtracks, der har været ligeså populære som afsnittene selv.

Herunder følger en kort gennemgang at de fire dele.

Alletiders Jul

Foto: Søren Hartvig, TV2

Den første del af serien gik i luften d. 1. december 1994. Den unge nisse Pyrus lander i rigsarkivet hos arkivnissen Guttenborg, hvor han skal i lære. Ude i selve arkivet holder rigsarkivaren Bertramsen styr på tingene sammen med frøken Brahe, men inde bag væggene er det nisserne, der har det store overblik.

En dag sniger Pyrus sig til at låne Gottenborgs tryllebog for at prøve kræfter med sine egne kræfter. Det ender dog helt galt og Pyrus kommer til at slette julen fra hele Danmarkshistorien.

Ude i arkivet er Bertramsen samtidig af dronningen blevet bedt om at udfærdige en rapport over julens historie.

Da julen pludselig forsvinder bliver både mennesker og nisser nødt til at rejse rundt i historiebøgerne for at genfinde og opdatere historien, så julen bliver fundet inden d. 24. december.

Alletiders Nisse

Et år senere i 1995 kom anden del af serien og den havde præmiere 1. december, præcis et år efter Pyrus for første gang gled over danskernes skærme.

Denne gang er der ikke rod i arkiverne, da Pyrus igen vender tilbage fra et semester på Nisseversitetet. Med sig har han en opgave, der skal besvares over julen – og en flittig klassekammerat, der skal hjælpe ham med arbejdet.

Ude i arkivet har de problemer i det det er blevet bestemt, at arkivet skal nedlægges og erstattes af computere.

Pyrus og Kandis går op opdagelse i historiebøgerne for at finde ud af, hvad en rigtig nisse er, mens rigsarkivaren og hans assistent kæmper for at holde rigsarkivet åbent, så det kan blive en rigtig god jul.

Alletiders Julemand

I 1997 kom endelig den ventede tredje del af serien om Pyrus. Vi møder igen de kendte figurer og alle de 24 afsnit udspiller sig i rigsarkivet, som vi kender det.

I denne omgang er Pyrus skyld i at selveste julemanden mister sin hukommelse og igen er det op til nisserne og menneskene at samarbejde om at løse problemet inden jul.

Vi følger med på en rejse gennem bøgerne for at finde ud af hvor julemanden egentlig kommer fra, så han kan blive klar til at dele julegaver og glæde ud juleaften.

Pyrus i Alletiders Eventyr

Den sidste del af serien blev sendt for første gang i december 2000, siden 1997 blev der lavet en spillefilm kaldet Pyrus på Pletten, der havde præmiere umiddelbart inden julekalenderen.

Den fjerde og sidste del af serien er ligesom de andre sammensat af 24 afsnit med en varighed på 30 minutter hver og blev sendt på ægte julekalendermanér med et afsnit hver aften hele december frem til juleaften.

Foto: Søren Hartvig, TV2

Denne gang får Pyrus rystet en hel mængde forskellige eventyr sammen, som han og Kandis skal bruge præcis 24 afsnit på at få styr på igen. I samarbejde med Bertramsen og hans datter Josefine Brahe, finder de stille og roligt ud af, hvordan tingene hænger sammen.

Medvirkende i Pyrus julekalenderne

Der er mange forskellige bi-karakterer i de fire julekalendere, men gennemgående figurer, der spilles af de samme skuespillere er det, der bærer serien igennem de fire sæsoner. Ud over musikken og de søde plots er både figurerne og de skuespillere, der giver dem liv det, der gør Pyrus værd at se. De vigtigste figurer er:

 Pyrus (Jan Lindeberg): Er vel sagtens seriens hovedperson. Han er en glad og lidt barnlig nisse, der er fuld af krudt i måsen. Han har en tendens til at komme i problemer, fordi han handler overilet og impulsivt. I de fire dele af serien er det ham, der er skyld i de ulykker der skal ryddes op og de opgaver der skal løses.

Hans far er sætternisse og han skulle i virkeligheden have heddet Pyrusander Perlegrus, men fordi faderen stavede forkert endte han som Pyrusander Purlegris.

Pyrus synger mange af de populære sange, der har været med til at gøre serien så elsket af børn landet over.

Kandis (Christiane Bjørg Nielsen): I den første del af serien er Kandis ikke med, hun bliver først en del af de faste figurer i anden del, hvor hun sammen med Pyrus vender hjem til rigsarkivet for at skrive en opgave om, hvad nisser er.

Hun er Pyrus’ diametrale modsætning og det skaber naturligvis en del gnidninger mellem de to. Men som i en ægte romantisk klassiker ender de to med at forelske sig i hinanden og blive et par til trods for deres forskelligheder.

Guttenborg/Gyldengrød (Paul Hüttel): Er den gamle arkivnisse, der holder styr på bøger og dokumenter i Rigsarkivet. Han bor inde i væggene og hjælper Bertramsen med at holde historien under skarp kontrol.

Han bliver hurtigt Pyrus’ mentor om end det giver ham lidt ekstra grå hår ind imellem. De ender dog med at have et rigtig varmt forhold. Guttenborg bliver også kaldt Gyldengrød.

Birger Bertramsen (Jesper Klein): Den lidt forfjamskede og støvede arkivar, der passer på rigsarkivet og har hel styr på de gamle ruller, dokumenter og papirer. Han har ingen ide om at nisserne også bor i arkiverne… Ikke til at begynde med i hvert fald.

Josefine Brahe (Jeanne Boel): Bliver oprindeligt ansat som Bertramsens sekretær og medhjælper, men vi finder sidenhen ud af, at hun også er Bertramsens datter. Hun er den menneskelige pendant til Kandis og holder Bertramsen i stram snor.

Sange med Pyrus

Den syngende julenisse Pyrus og hans kammerater har skabt grundlaget for en hel generations nye julesange. Kalenderne var altid flankeret af et soundtrack og de blev som ofte solgt i ligeså store antal som selve kalenderne.

Meget få af os, der er født tidligt nok til at kunne huske Pyrus kan sige, at vi ikke har sunget med på nogle af de ørehængere der kørte i radioen og julekalenderen de år Pyrus var på skærmen.

Nogen af de mest populære er:

  1. Cool jul
  2. Gå glad i bad
  3. Glæden ved at gi’
  4. Gi’ mig slik

Og mange flere. De fjollede og rockede julesange blev øjeblikkelige hits hos langt de fleste af dem, der fulgte Pyrus’ eventyr på skærmen i december.

Back to top button