Jul på Vesterbro

Jul på Vesterbro er en dansk julekalender for voksne, der er skabt af komikeren Anders Matthesen og Thomas Hartmann. Julekalenderen blev sendt på DR2 tilbage i 2003, og den består af 24 afsnit, der hver varer omtrent et kvarter.

Jul på Vesterbro er en satirepræget julekalender, og vi følger familien Stardust og deres atypiske dagligdagsproblemer i julemåneden. Det var Anders Matthesens radioføljeton, som blev sendt på DR P3 i 1999, der lagde op til TV-julekalenderen Jul på Vesterbro.

Det forgående radiofølgeton var af samme navn og indeholdte de samme lidt særprægede og hylende morsomme karakterer.

Jul på Vesterbro sang

Indholdsfortegnelse

Det handler Jul på Vesterbro om

Stewart Stardust er hovedpersonen i Jul på Vesterbro. Oprindeligt er han fra Islands Brygge, men han bor nu på Vesterbro. Stewarts økonomi kører ikke ligefrem på skinner, og det kører helt af sporet, da hans søn Danny prøveløslades fra fængslet. Stewart skal forsørge ham, og Danny skal have en stabil hverdag, såfremt han vil være på fri fod.

Den meget rolige socialrådgiver, Arne, er sat på sagen for dette, og han gør sit ypperste for at hjælpe familien på rette vej. Men så dukker Dannys kæreste, Randi, op og kræver penge af Danny. Hun mener at have født Dannys barn, og han skal hjælpe med at forsøge det.

Stewart er i forvejen bagud med huslejen, og det er hans strikse og nynazistiske vicevært, Greta, rigtig god til at minde ham om. Hun truer med at smide hele familien ud af lejligheden, hvis ikke de får styr på deres økonomi og betalt huslejen inden jul. Stewarts kone, Vivian, er ikke til at snakke med, da hun altid skriger i vilden sky, når Stewart åbner døren til hendes soveværelse.

Så Stewart står i en kritisk situation. Dog er der lys for enden af tunnelen, da Stewart får den bedst mulige plads til sin elskede pølsevogn – nemlig på Christiansborg Slotsplads. Når juletravlheden melder sig, og folk går i gåsegang for at få julegaver og julemad på plads, er det en fantastisk mulighed at sælge pølser. Men så nemt skulle det selvfølgelig ikke være, for Stewart finder nemlig ud af, at motoren på hans pølsevogn er blevet saboteret. Hvad skal han så gøre?

Hvordan kan han så få styr på sin økonomi inden jul, når han ikke han sælge sine pølser på Christiansborg Slotsplads? Til Stewarts store held møder han Kefir. Kefir er en civilingeniør fra Syrien, og han kunne godt tænke sig at reparere Stewarts pølsevogn – og så endda kvit og frit.

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, men i nødens time takker Stewart gladeligt ja, og så går Kefir og hans brødre ellers i gang med at ordne pølsevognen nede i kælderen. Men som vi når længere ind i julekalenderen, bliver deres arbejde på pølsevognen mere og mere mistænkeligt.

Hvorfor vil de hjælpe en fremmed uden at få nogen profit for arbejdet? Og hvorfor bruger de så spøjse reservedele – såsom dele fra en russisk atomraket – til at reparere en pølsevogn?

Hvem er med i Jul på Vesterbro?

Et af de store kendetegn ved Jul på Vesterbro er, at det er Anders Matthesen selv, der spiller stort set alle rollerne. Anders Matthesen spiller dermed selv rollen som Stewart Stardust, Danny Stardust, Randi, Greta, Arne, Kefir, Igor, Papa og arkæolog.

Derudover spiller han også mindre biroller såsom nyhedsoplæser i fjernsynet, som kører i baggrunden af julekalenderen. Af de lettere centrale roller i serien er det dermed kun Vivian, Kefirs brødre og Kefirs kone, som spilles af andre skuespillere. Vivian spilles af Henda Matthesen, altså Anders Matthesens mor.

Karaktererne i Jul på Vesterbro

  • Stewart Stardust – Stewart er hovedpersonen i Jul på Vesterbro. Stewart er landmandskaptajn og pølsemand. Hans kendetegn er kaptajnskasketten, som han altid bærer med stolthed og hans rappe replikker.
  • Danny Stardust – Danny er søn af Stewart og Vivian. Han er kendetegnet med sit posede tøj, sin flabede attitude og sin lettere uintelligenthed.
  • Randi – Randi er Dannys kæreste, og hun påstår også, at han er far til hendes barn. Hun er både narkoman og prostitueret.
  • Greta – Greta ejer lejligheden, som familien Stardust bor i. Hun opkræver ofte Stewart for betaling af husleje, som han er bagud med. Derudover er hun fra Sydslesvig, og i løbet af julekalenderen, finder man også ud af, at hun er nynazist.
  • Arne – Arne er nok verdens mest tålmodige socialrådgiver. Derudover er han også musikpædagog, og alt ved ham oser af rolighed og hippiekultur.
  • Kefir – Kefir er oprindeligt fra Syrien, og det er ham, der tilbyder at reparere Stewarts elskede pyntevogn. Som julekalenderen skrider frem, bliver det mere og mere klart, at Kefir har lumske bagtanker med pølsevognen.
  • Igor – Det er Igor, der leverer de reservedele, som Kefir behøver til at reparere Stewarts pølsevogn.
  • Papa – Stewart får i alle julekalenderens afsnit et flashback til sin barndom, og det er her vi møder hans ”papa”. Stewarts papa er død, men vi får alligevel et indblik i hans væsen, når Stewart med smil på læben mindes de lektier, han lærte af papa. Papa var hård mod Stewart og straffede ham jævnligt ved brug af for eksempel hækkesakse.
  • Arkæologen – Før hvert afsnit rigtigt går i gang, ser vi en arkæolog fra fremtiden, der både fortæller om det, der skete i forrige afsnit, og graver ting op, som kan sættes i forbindelse med handlingen.
  • Den Gule Halvmåne – Den Gule Halvmåne er en terrororganisation, som Kefir og hans brødre er ledere af. Hele julekalenderen igennem befinder de sig i Stewarts kælder, hvor de reparerer hans pølsevogn.

Se Jul på Vesterbro

Langt de fleste har allerede set Jul på Vesterbro, og det er for mange blevet en sjov tradition år efter år at samles foran fjernsynet og grine med på den grænsesøgende humor.

Om end du gerne vil gense den satiriske julekalender, eller hvis du stadig har den til gode, kan du i hvert fald finde den online. Du kan se eller gense den populære julekalender på blockbuster.dk. På Blockbuster koster hele serien 129 kr.

Anmeldelser af julekalenderen

Jul på Vesterbro ligger på mange måder op til debat, og det ses eksempelvis ved måden, man har fremstillet Kefir og hans brødre på, hvor det løbende afsløres, at de er i gang med at planlægge et terrorangreb på Christiansborg Slotsplads.

Dog har julekalenderen modtaget minimal negativ respons. Ser man på statistikker over folks vurderinger af julekalenderen fra 1-10, ligger mere end 73% på 8 og derover. På Filmz.dk er der uddybende anmeldelser at finde, og her får julekalenderen hele 5 ud af 6 stjerner, samt stor ros for humoren, som de mener, alle kan være med på. Her beskrives Jul på Vesterbro som ”Andens guldæg, en julekalender af topkvalitet”.

Back to top button