Jul i Valhal

Jul i Valhal er den julekalender fra 2005, som blev vist på TV 2. Det var den familiejulekalender, som blev set af flest danskere i det årti. I 2006 blev den også vist i Norge, sandsynligvis grundet dens kæmpe popularitet i Danmark. Den blev senere genudsendt i Danmark, samt indspillet på DVD.

Indholdsfortegnelse

Hvad handler Jul i Valhal om?

Jul i Valhal er delt op i 24 afsnit og handler om Sofie, som skal flytte til Singapore med sin mor Tove. Da de en måned inden flytning står uden hus, flytter de ind hos Sofies mormor Ragnhild. Men hos Ragnhild bor allerede en familie på 3; Far Asbjørn og hans to børn Jonas og Emma.

Jonas og Sofie er jævnaldrende og bliver inden længe gode venner.

Efter ikke særlig langtid møder de to børn guden Loke, som er lænket fast i en hule. Jonas og Sofie slipper Loke fri i bytte for at få opfyldt nogle ønsker, og herfra går det kun galt. For da Loke bliver fri, vil han have hævn over de andre guder, som har fanget ham til at starte med.

Det er nu op til Jonas og Sofie at ordne deres fejl. På deres rejse til Valhal for at forhindre Ragnarok, møder de mange andre guder og kommer ud for mange spændende eventyr. Blandt andet får de Thors hammer med hjem til Sofies mormor, hvor den smadrer spisebordet fuldstændig. Ind i mellem deres forsøg på at standse Lokes krig, møder de også guden Balder, som Sofie inden længe er hovedkulds forelsket i. De finder også ud af, at Ragnhilds søde hund Snifer i virkeligheden er Fenris ulven.

Jonas og Sofie indser også, at de er nødt til at fortælle de andre guder, at de er kommet til at slippe Loke fri. Dette gør dem selvfølgelig sure, men det lykkedes alligevel Jonas og Sofie at forhindre Ragnarok ved at få Balder til at tilgive Loke.

Efter dette er det ved at være tid til Sofie og hendes mor skal afsted til Singapore, men da Loke skylder Sofie en tjeneste, beder hun om at få lov til at blive i Danmark hos Jonas sammen med sin mor. Dette opfylder Loke, og i og med han gør det, bliver Tove forelsket i Asbjørn, som så ender med at blive kærester. På den måde fik Sofie alligevel hendes lykkelige afslutning.

Hvem er med i Jul i Valhal?

De vigtigste skuespillere, som er med i Jul i Valhal, er de to hovedpersoner Sofie som spilles af Laura Buhl, Jonas som spilles af Lukas Thorsteinson og Martin Brygmann, som spiller Loke. Herudover er der også 8 andre skuespillere, som spiller forskellige guder, samt Jonas og Julies forskellige familiemedlemmer men det vil alt sammen blive uddybet i næste afsnit.

Personerne i julekalenderen

 • Sofie (Laura Buhl) – er 12 år og hovedpersonen i serien. Hun er meget selvstændig og modig, hvilket tydeligt ses gennem de 24 afsnit. Dette skyldes formentligt moderen Toves store fokus på sin karriere, samt ikke at have boet – eller set – sin far særlig meget.
 • Jonas (Lukas Thorsteinson) – er den anden hovedperson. Han er 13 år og barn af Asbjørn. Han er meget lig sin far; en stille og rolig person, som alligevel er glad og tilfreds.
 • Tove (Ann Eleonora Jørgsen)Tove er Sofies mor. Hun er en karriekvinde. Imens hun bor sammen med Asbjørn, bliver hun mere og mere glad for ham på trods af deres meget forskellige personligheder.
 • Asbjørn (Troels Lyby) Han er en stille og rolig skovløber. Udover det er han enlig far til Jonas og Emma. De bor alle tre hos Ragnhild.
 • Emma (Clara Bahamondes)Hun er Jonas’ lillesøster, hvis rolle ikke er særlig fremtræden før til sidst, hvor hun følger efter de to ældre børn ind i Valhal.
 • Ragnhild (Vigga Bro) Hun er Sofie bedstemor og agerer i den grad også sådan. Primært er hun meget neutral og bager masser af julekager, men hun ved også meget om nordisk mytologi. Den viden giver hun videre til Jonas og Sofie.
 • Snifer Ragnhilds hund, som senere viser sig at være Fenris ulven – hvilket sandsynligvis også er grunden til, at han ikke er en bestemt race.
 • Loke (Martin Brygmann) – er en gud, som er taget til fange grundet tidligere ugerninger. Da han bliver sluppet fri, vil han starte ragnarok som hævn for at have været fanget. Han både starter og slutter med at være venner med Sofie og Jonas.
 • Odin (Søren Spanning) – Odin er en meget klog og vis gud. Han kan for eksempel nemt se gennem Lokes forklædning senere i serien.
 • Heimdal (Peter Frödin) – Han har ikke de egenskaber, man normalt tillægger guder. Han er bange og nem at narre.
 • Thor (Henrik Noél Olesen) – er tordenguden og dette afspejles i hans konstante vrede og behov for at få sin vilje.
 • Balder (Cyron Melville) – befinder sig i dødsriget Hel, fordi Loke dræbte ham. Han er meget sød og smuk.
 • Ydun (Lene Maria Christensen) – Hun er meget jaloux anlagt – især på Freja fordi Ydun gerne vil være den smukkeste gud.
 • Hel (Lotte Andersen) – dronning af dødsriget. Hun er ikke populær blandt de andre guder og er i virkeligheden meget ensom.
 • Freja (Helle Fagralid) – Hun er kærlighedsgudinden, som bliver forelsket i Jonas.
 • Thrym (Morten Suurballe) – Han er jættekonge og har bare det ønske at herske over hele verden.

Se Jul i Valhal

Hvis du ikke har lyst til at vente til næste genudsendelse sker – for ventetiden kan jo altså være meget lang – er der andre muligheder. Se for eksempel jul i Valhal online eller køb DVD’en billigt, så kan du se den og høre Jul i Valhal sange når som helst.

Anmeldelser af julekalenderen

Jul i Valhal var som sagt en af de mest sete julekalendere i 00’erne med 1.232.000 seere i gennemsnit – og det var bestemt ikke, fordi den var dårlig. Tværtimod. På IMDB har den fået en total score på 6,4 stjerner ud af 10. Hele 16,6% mener, at den bør have 10 stjerner, mens størstedelen (19,5%) holder på, at den fortjener 7 stjerner.

Der er også mange IMDB brugere, som har skrevet kommentarer. En fra Norge skriver blandt andet, at den var meget forskellig sammenlignet med norske programmer men i den grad også god. Generelt er der høje bruger ratings og gode anmeldelser fra flere brugere.

Back to top button