Jul i Gammelby

Jul i Gammelby er en af DRs gamle julekalendere. Den blev produceret i 1979 af Hans Christian Ægidius og også vist i samme år. Den er senere blevet genudsendt i 1983 og igen i 1994. Dele af den blev også genudsendt i 2009. Mange af scenerne fra julekalenderen er optaget i Den Gamle By i Aarhus.

Da den blevet lavet i 1979, var det en meget speciel julekalender. Jul i Gammelby brugte nemlig, modsat mange andre jule- og ulandskalendere, rigtige skuespillere og ikke dukker. Herudover indgik der selvfølgelig også en masse sange i serien.

Handlingen i Jul i Gammelby

Jul i Gammelby er faktisk delt i to forskellige historier.

I første halvdel af afsnittet er den danske Tv-vært Poul Thomsen og hans hund i Den Gamle By i Aarhus. Her snakker Thomsen om de forskellige ting i Den Gamle By. Efter at have fortalt lidt om tingene på museet, går han hen til et stort maleri, hvor han åbner dagens låge. Så fortsætter julekalenderens anden del.

Den sidste halvdel af afsnittet handler om en købmand, som også er Borgmester i Gammelby. Hans fragtskib kaldet det gode skib Haabet er ikke kommet hjem til tiden. Han truer derfor med at aflyse julen, da han er bange for skibet er sunket.

For at forhindre julen i at blive aflyst møder købmandens to børn, Mads og Mette, to nisser, der bor på deres loft. Sammen går de sammen om at redde julen. Det gør de ved at finde på forskellige drillerier, så købmanden bliver i bedre humør og kommer i julestemning. I et af afsnittene kommer en kræmmer også til byen. Med ham har han medbragt et grantræ. Det vil han have, at folk tager indenfor og pynter – nøjagtigt ligesom de gør i Tyskland. Dette er selvfølgelig med til at skabe en bedre julestemning.

I sidste ende bliver den store julefest selvfølgelig afholdt, og byens borgere er i julehumør. Man kan i den grad sige, at der er Jul i Gammelby.

Medvirkende i Jul i Gammelby

  • Borgmesteren (Lars Lohmann) – Han er også købmand i byen. Han er far til Mads og Mette og truer med at aflyse julefesten, da hans skib ikke er kommet til tiden.
  • Severinsen (Poul Glargaard) – Butiksbestyrer i købmandsforretningen.
  • Nissemor (Karen Lykkehus) – bor på borgmesterens loft. Hun finder sammen med sin mand og de to børn på en masse narrestreger, som skal gøre borgmesteren i bedre julehumør.
  • Nissefar (Ove Sprogøe) – bor på borgmesterens loft. Medvirker i drillestregerne.
  • Fortæller (Poul Thomsen) – Poul Thomsen er ham, som medvirker personligt i første del af afsnittene, samt er fortæller for anden del.
  • Louise (Lene Maimu) – Hun er borgmesterens kone og dermed også mor til Mads og Mette.
  • Mads (Mads Ole Erhardsen) – finder på forskellige drillerier sammen med nisserne og sin søster for at gøre hans far i godt humør, så julefesten ikke bliver aflyst.
  • Mette (Mette-Line Erhardsen) – hjælper Mads og nisserne med at redde julefesten.
  • Bissekræmmeren (Henry Jessen) – Han introducerer Gammelby til det tyske koncept af juletræspyntning.
  • Smeden (Gustaf Bentsen) – er offer for nogle af nissernes drillerier. Han bliver blandt andet lukket inde og er nødt til at kravle ud ad vinduet, da døren bliver ved med at binde.
  • Karoline (Birthe Mariat) – Karoline er kokkepige for borgmesteren og hans familie.
  • Gadedrengen (Ole Jakobsen) – Gadedrengen dukker op i forskellige afsnit. Gennem serien finder publikum ud af, at han ikke er så slem som først antaget.
  • Bageren (Albert Wichmann) – Han bliver blandt andet offer for forskellige narrestreger. Det går for eksempel udover ham, når drillenisserne tryller melet væk. Han kan nemlig ikke bage produkter til sin forretning.

Se Jul i Gammelby gratis på Bonanza

Jul i Gammelby kan ses gratis online på DRs Bonanza. Alle afsnit kan ses her. Så hvis du heller ikke kan vente på, at det bliver jul, er det altså muligt at se hele serien igen – eller måske for første gang.

Hvis du føler dig rigtig nostalgisk, kan du selvfølgelig også købe alle 24 afsnit på DVD. Så kan du se dem lige, når du vil.

Anmeldelser af julekalenderen

Jul i Gammelby er rigtig godt anmeldt. På IMDB har den 6,6/10 stjerner, hvor der også er skrevet en god kommentar, som blandt andet siger, at det er en af de bedste danske julekalendere.

Den gang den blev sendt for første gang, modtog den også gode anmeldelser, da den var forud for sin tid – det var den første af sin slags, som brugte skuespillere i stedet for dukker! Det var i den grad noget helt nyt for Danmark. Og selv mange år efter dens tid, bliver den stadig vist i Tv – senest i 2009. Det er en julekalender, som børn og voksne kan samle sig omkring.

Back to top button