Jul på Kronborg

Jul på Kronborg er en dansk julekalender produceret og vist af DR i 2000. Det var dengang en del af Børnenes U-landskalender. DR valgte at genudsende julekalenderen igen i 2004. Hvert afsnit varer ca. 25 minutter – første og sidste afsnit blev selvfølgelig vist henholdsvis d. 1 og 24. december.

Den er instrueret af Hans Kristensen, John Stafan Olsen stod for manuskriftet, mens Martin Miehe-Renard stod for musikken og sangene. Udover disse personer er der selvfølgelig også en masse gode skuespillere, som rigtig formår at skabe en god julestemning.

Hvad handler Jul på Kronborg om?

Julekalenderen Jul på Kronborg handler om en familie, der flytter ind på Kronborg slot i december måned for at forhindre, at det bliver solgt til svenskerne. Men familien Juhl flytter ikke ind på slottet alene – sammen med dem flytter Elverkongen også, som kun er ude på at ødelægge julestemningen. På slottet bor allerede en nisse.

Familien prøver desperat at tjene nok penge til, at slottet kan blive i danske hænder, men der er mange ting, der går imod dem. For eksempel er kommunaldirektøren svensk og i familie med den svenske kongefamilie. Han hader derfor Kronborg og vil have slottet til Sverige.

Nisserne på slottet prøver sammen med Ramus og Julie Juhl at få gang i julestemningen, vække Holger Danske og redde Kronborg. De skal blandt andet finde Julemandens store bog. Men de får ikke meget hjælp. Da de skriver til julemanden om hjælp, sender han bare en klodset og katastrofal hjælpenisse kaldet Hulter. Ind i mellem deres forsøg på at redde det hele, vågner Holger og en vis Hamlet bliver forelsket i Julie.

Julekalenderen er karakteriseret af en fantastisk julestemning – trods Elverkongens forsøg på det modsatte – men også kærlighed og mod. For i sidste ende lykkedes det selvfølgelig borgmesteren, familien Juhl og nisserne at beholde Kronborg. Og så bliver det en rigtig lykkelig jul på slottet.

Medvirkende i julekalenderen

 • Far Ulrik Juhl (Jesper Asholt) – forsøger sammen med resten af sin familie at skaffe nok penge til at redde Kronborg.
 • Mor Laila Juhl (Birgitte Simonsen) – bor på Kronborg sammen med sin mand og to børn, Julie og Rasmus.
 • Julie Juhl (Mia Nielsen-Jexen) – lever på Kronborg i december, hvor Hamlet bliver mere og mere forelsket i hende.
 • Rasmus Juhl (Mikkel Konyher) – hjælper med at redde Kronborg. Han finder blandt andet en gammel bog på loftet.
 • Robert ’Romeo’ (Kristian Leth) – Rundviser på Kronborg Slot men hjælper også uvidende kommunaldirektøren i hans plan. Inden længe opdager han dog også, at der sker mærkelige ting.
 • Borgmester (Lars Knutzon) – Han kæmper desperat for at få Kronborg til at blive i Danmark og vælger derfor at leje slottet ud til familien Juhl, som skal hjælpe med at tjene nok penge.
 • Kommunal direktør (Klaus Bondam) – Beslægtet til den svenske kongeslægt og vil derfor have Kronborg til Sverige – og dette kæmper han en brav kamp for sker.
 • Entreprenør (Anders Bircow) – En entreprenør der bare er interesseret i penge.
 • Politibetjent (Allan Olsen) – Politimand som optræder i nogle af afsnittene.
 • Sixten (Anders Baggesen) – Nisse som bor på Kronborg. Han forsøger at redde Kronborg og dermed også julen.
 • Hulter (Max Hansen) – Julemandens hjælpenisse som bliver sendt til Kronborg for at hjælpe Sixten.
 • Holger Danske (Peter Gilsfort) – Han sidder i Kronborgs kælder og vågner efter lang tid for at hjælpe med at redde Kronborg fra at blive svensk.
 • Elverkongen (Niels Anders Thorn) – En elv som forsøger at ruinere julen. Han gør alt i sin magt for at ødelægge andres forsøg på julestemning.
 • Hamlet (Peter Jorde) – hjælper nisserne med at prøve at finde Julemandens store bog og bliver forelsket i Julie.

Se Jul på Kronborg online gratis

Hvis du savner lidt Jul på Kronborg efter at have læst dette, så frygt ej. Det er muligt at se alle afsnittene online på DRs hjemmeside. De har Bonanza Jul på Kronborg – og det er helt gratis, så de kan ses igen og igen. Så hop ind på deres hjemmeside og tjek det ud.

Back to top button