Jul på slottet
Det sørme, det er sandt, det er december
Den klassiske julekalender Jul på slottet er en tv-julekalender produceret og sendt første gang i 1986 på DR. Julekalenderen er instrueret af Finn Henriksen og både produceret og sendt på DR. I 1986 blev kalenderen sendt som Børnenes U-landskalender.
Jul på slottet er siden første gang, julekalenderen rullede over skærmen i midten af firserne været sendt flere gange omkring juletid. I dag har julekalderen i manges øjne status som en klassiker, ligesom den har fået en vis kult- og nostalgisk værdi grundet dens alder.
Da Jul på slottet har været sendt af flere omgange, er dens handling og karakterer samt sange er velkendte af børn såvel som voksne i alle aldre. Har du ikke allerede set den, er der altså mange gode grunde til, at følge med i den klassiske julekalender i december i år.
Indholdsfortegnelse
Handlingen
Jul på slottet finder sted i et fiktivt univers. Handlingen drejer sig om et fiktivt kongerige ledet af Kongen, som bor på et slot sammen med sin stab og sin søster ved navn Fedorika samt hendes datter Miamaja.
For at sikre julefreden i kongeriget efter en nyligt afsluttet krig med nabolandet Montania, skal de betale kongens vægt i guld som krigsskadeerstatning inden juleaften.
Konflikten opstår, da Grev Rabsenfuch og hans søn, Junker Juchs, har skjult kornpengene og kun efterladt en ganske lille mængde i slottets skatkammer. Dette indleder en jagt på måder, hvorpå gælden kan betales, som blandt andet omfatter en slankekur, en troldmand, et ægteskabstilbud og en afskaffelse af julen.
Undervejs i fortællingen hjælpes slottets beboere af de fire nisser, Magnum, Trisse, Fimpe og onkel Mirko, som forsøger at redde julestemningen på slottet. Spørgsmålet er, om de alle kan lykkes med at tilbagebetale gælden inden det bliver juleaften, så freden i kongeriget sikres.
Jul på slottet er med sit underholdende plot og skæve karakterer en, som børn såvel som voksne kan få gode timers underholdning ud af og følge med i op til jul. Julekalderen er desuden fyldt med gode og sjove sange. Hvad end du ser Jul på slottet for første gang, eller genbesøger den, er der tale om julestemning i særklasse.
Det sørme, det er sandt, det er december – Teksten til sangen
Bodil Heister 1986 – Fenrik 1986
Det’ sørme – det’ sandt – de’cember.
Den dejligste måned i nissernes land.
Der er men’sker som kulden er slem for
men for nisser er isen det rene vand
og dagene flyver af sted som en fugl.
Det’ sørme – det’ snart – det’ jul.
Det’ sørme – det’ sandt – de’cember.
Den travleste måned for nisser især
for da flintrer vi rundt og bekæmper
hvert et tilløb til surhed og krummede tæ’r
vi siger det åbent, skønt altid i skjul.
Det’ sørme – det’ snart – det’ jul.
Det’ sørme – det’ sandt – de’cember
Det’ dagen før dagen før dagen du ved,
og enhver der vil lægge en dæmper
på vor glæde ham giver vi straks besked
lad os glemme at verden er falsk og hul.
Det’ sørme – det’ snart – det’ jul.
Medvirkende i Jul på slottet
Sidder du inde med spørgsmål såsom:
”Hvem spiller kongen?” eller ”Hvem var det nu lige, Junker Juchs er ?”
Så kan du finde alle svarene her, hvor du får et overblik over alle karakterne, som vi møder undervejs i takt med, at handlingen i Jul på slottet udspiller sig. Du finder både navnene på karakterne og en beskrivelse disses roller i julekalenderen samt skuespillerne bag dem.
- Kongen (Morten Grunwald) – Kongen er en af julekalderens hovedpersoner. Det er hans vægt, som skal betales i guld til Montania, hvis julefreden skal opretholdes.
- Fedorika (Lily Weiding) – Søster til kongen og mor til Miamaja. Hjælper med at finde en vej ud af den gæld, kongeriet er havnet i.
- Miamaja (Hanne Stensgaard) – Datter til Fedorika. Hjælper kongen og sin mor med et tilbagebetale gælden.
- Grev Rabsenfuch (Waage Sandø) – Har sammen med sin søn Junker Juchs skjult alle kornpengene, så gælden ikke kan betales.
- Junker Juchs (Kim Veisgaard) – Søn af Grev Rabsenfuch, som han har hjulpet med at skjule kornpengene.
- Mester Astralius (Ejnar Hans Jensen) – Troldmand som af kongen bedes om at fremstille guld.
- Baron von Wissenwass (Aksel Enhardsen) – Sendebud for nabobyen Montania.
- Valentin (Jens Zacho Böye) – Jæger der ansættes på slottet for at hjælpe med at afbetale kongerigets gæld.
- Magnum (Ole Thestrup) – Far i den lille nissefamilie, som forsøger at hjælpe kongen og hans familie og samtidig opretholde julestemningen på slottet.
- Trisse (Ellen Winther Lembourn) – Mor i den lille nissefamilie.
- Fimpe (Allan Olsen) – Søn af Magnum og Trisse.
- Onkel Mirko (Finn Nielsen) – Medlem af den lille nissefamilie, som bor på slottet.
- Sysmund (Anders Baggesen)
- Sibbe (Anna Marie Nordestgaard)
- Herold (Anders Theriss Errboe)
- Herold (Bjørn Christensen)
- Klaes (Poul Thomsen)
- Kollerød-bonden (Poul Clemmensen)
- Van Dango (Jens Østerholm)
- Christoffer Tårngemmer (Holger Boland)
- Udridder (Peter Gilsford)
- Prælat (Aksel Rasmussen)
- Soldat (Peter Gantzler)
Se Jul på Slottet
Jul på slottet har siden 1986 været sendt flere gange på DR omkring juletid – i 1991, 1998 og senest i 2013, hvor den endnu afholdte julekalender rullede over sendefladerne som en af Danmarks Radios julesatsninger det år. Julekalenderen har for nogen fået kultværdi, ligesom den for mange har en stor nostalgisk værdi i kræft af sin alder.
Både voksne og i alle aldre kan huske på et eller andet tidspunkt at have fulgt med i julekalenderen, og der kan derfor være noget hyggeligt i at vende tilbage til den omkring i traditionsfyldte juletid.
Vil du gerne fylde din december med hygge og nostalgi i år, er Jul på slottet tilgængelig online, hvor du kan se julekalenderen gratis. Se alle 24 afsnit gratis online, når du vil på DR Bonanza: https://www.dr.dk/bonanza/serie/77/jul-paa-slottet
Hvor er kalenderen optaget?
Jul på slottets handling finder sted i et fiktivt kongerige, men kalenderen er optaget på og omkring Rosenholm Slot, som er en herregård beliggende i på Djursland i Jylland.
Rosenholm blev bygget i 1570 af Rigskansler Jørgen Rosenkrantz og har tilhørt Rosenkrantz slægten siden. Rosenholm er kendt som en af landets mest storslåede herregårde, men herregården blev først for alvor kendt, da den satte rammerne til den populære julekander i 1986. Herregården udgør de perfekte, autentiske omgivelser til en julekalender omhandlende et kongerige, som eksisterede en gang for længe siden.
Senere opført som teater
Ligesom julekalenderen siden den blev sendt første gang i 1986 er blevet sendt på TV af flere omgange, har den også flere gange været opført som teaterforestilling af forskellige produktioner. Mest kendt er måske produktionen i Musikhuset Aarhus, hvor forestillingen er blevet genopført hvert år siden første gang i 2007. Ved denne lejligheder er der blandt andet blevet skrevet flere nye stykker musik.