Juletræ
Juletræer har efterhånden en lang og stolt tradition i Danmark, og man kan næsten ikke forestille sig en jul uden et juletræ. Du behøver ikke at bruge mange penge for at købe et godt juletræ. Der findes gode og sunde juletræer til billige penge flere steder i Danmark op til jul.
Køb juletræet online – Klik her →
Indholdsfortegnelse
Juletræet og dets historie
Det første juletræ dukkede op i Danmark omkring 1808, hvor Wilhelmine Holstein for første gang tændte en juletræ for sin lille datter på det sydsjællandske gods Holsteinsborg. Inspirationen med juletræer kommer fra Tyskland, hvor man i mange år havde nydt traditionen med at fragte juletræer ind i stuen ved juletid. Snart bredte traditionen med juletræer sig også til København, hvor de unge familier fra det bedre borgerskab indførte skikken.
Den første var Martin Gottlieb Lehmann, der kom fra Tyskland, men var gift dansk. Da hans søn fyldte halvanden år, fragtede Martin Lehmann et juletræ ind i lejligheden, og det vakte så meget opsigt i København, at folk stimlede sammen foran lejligheden for at høre mere om dette mærkelige juletræ. På et tidspunkt blev der ligefrem hentet stiger, så folk med egne øjne, kunne se det juletræ, der stod i stuen omgivet af juledekorationer!
I 1822 kom der også et juletræer til Kolding op mod jul, og snart spredte juletræer sig til Randers, Fyn og resten af landet. I dag kan man næppe forestille sig en traditionsrig dansk jul uden, at der står en gran i stuen og pynter med masser af pynt og lys og lækkerier.
Typer af juletræer – Køb et juletræ til jul
Nogle vælger juletræer til stuen af rødgran, som historisk vel er selve symbolet på juletræer. Mange køber dog også Nordmannsgranen som juletræ i dag. Nordmannsgran har blødere og fladere nåle, og træet holder på nålene længere. Vil man skille sig lidt ud med sine juletræer, kan man købe en sølvgran. Den har blågrønne og sølvfarvede nåle og bruges ofte som pyntegran i butiksvinduer. Endelig kan man også bruge serbergran som juletræer. Den er nålefast og slankere end de øvrige juletræer og bruges ofte i potter, hvor den købes med rodklump.
Lidt om juletræer
Arter
Af de forskellige graner er rødgranen den mest almindelige som juletræ. Rødgranen har den typiske form for et juletræ, og træets opbygning er pæn og ensartet. Der er rimelig plads til pynt og stads på grenene, og en smukt pyntet rødgran tager sig flot ud. En fordel ved rødgranen er også, at den har den friskgrønne farve, som et rigtigt juletræ bør have.
Mange foretrækker dog at bruge nordmannsgran i stedet for rødgran. Nordmannsgranens nåle er kraftigere og mere holdbare. Det gør, at den lettere kan bære tungere pynt. Nordmannsgranen har også den fordel frem for rødgranen, at den kan stå meget længe i stuen, før den begynder at drysse. En rødgran begynder at taber nålene efter ca. 1 uge, hvorimod en nordmannsgran kan stå op til 3-4 uger, inden nåletabet begynder.
Formen på en nordmannsgran er mere grov, der er længere mellem grenene, og træet kan ofte være svært at pynte. Farven er heller ikke helt den samme som på rødgranen, den er mere mørk. Endelig skal det også nævnes at en rødgran er meget billigere en nordmannsgran.
Som det ses, er der både fordele og ulemper ved begge arter, og det må naturligvis være et personligt skøn, hvilket træ man vælge.
Af og til benyttes også andre graner som juletræ. f.eks. blågran. Dette træ har blot det minus, at nålene er ret stikkende og derfor ikke særligt børnevenligt.
Køb juletræet online – Klik her →
Gamle traditioner
Efter de gamle traditioner, starter julen den første søndag i advent, nemlig fire uger før jul. Dog kan man allerede et par måneder tidligere finde julepyntede butikker i det danske land, som allerede har påbegyndt forberedelserne til den travle tid. Nogen mener dette er for tidligt, mens andre nyder det og glæder sig over den tid de går i møde. Fra omkring den første søndag i advent begynder diverse radiostationer at spille årets julesange i radioen, og så går højtiden for alvor i gang. I løbet af december måned er der flere traditionsbundne begivenheder. Hver søndag tænder vi endnu et lys i adventskransen, og markerer derved at julen nærmer sig. Den 13. december er luciadag, hvor vi fejrer at englene bragte lys til mennesket.
Dette fejres med luciaoptog med sang og levende lys og det er en stor ære at gå forrest i optoget som den eftertragtede luciabrud.
Jul i Danmark siges at være hjerternes fest, dog har julen i senere tid udviklet sig til en stresset tid, hvor der skal købes julegaver, der skal pyntes op, der skal holdes julefrokost, der skal bages julekager og der skal hentes et juletræ. Julen betyder mange forskellige ting for forskelige mennesker, og hver familie har deres egne fortolkninger af juletraditionerne, men rigtig ofte løber vi ind i den problemstilling, at der bare ikke er tid nok til at nå det hele og samtidig hygge med familien. Hele året har mange af os haft travlt, og vi trænger i december måned til at slappe af og nyde julestemningen sammen med vores kære. Generelt er der alt for meget og se til og alt for lidt tid til familien.
Det meste kan også købes online
Der opstår med tiden flere og flere måder, hvorpå man kan slippe lettere fra mange af disse ”julepligter”, og i stedet bruge sin tid på noget andet. Mange vælger at købe deres julegaver på internettet, hvor man nemt og bekvemt kan sidde hjemme i sin stue og med få klik, købe julegaver til mor, lillebror og onkel Hans. Det tager nemt en hel dag eller endda en hel weekend at bage julesmåkagerne. Man kan naturligvis købe sine julesmåkager færdigbagte i supermarkedet, men de er naturligvis ikke helt så friske som de hjemmebagte, så inden for de senere år, er det blevet meget populært at købe den færdige dej, og derefter selv bage sine julesmåkager. En af de meget tidkrævende opgaver er at skaffe juletræet. Juletræer bliver oftere og oftere købt i byggemarkeder og butikker, og der er færre og færre der selv har tid og mulighed for at køre ud og fælde juletræet. Et tilbageværende problem er også transporten af juletræet. Det er jo næsten umuligt at flytte et to meter højt juletræ, uden at ødelægge både bilen og juletræet. Vi kender alle problemet med nåle ud over det hele og harpiks i stoffet.
Hvornår skal juletræs købes?
Det er meget forskelligt hvornår man køber sit juletræ, nogen ønsker først at have det nogle dage før juleaften, hvor andre synes juletræet skal være i stuen fra den 1. december. Dette gør Treemy noget ved. Treemy vil gerne give familien Danmark, lidt mere tid til det vigtige, som at være sammen med familien. Treemy fælder først juletræet når der afgives en ordre, og derved får vi et ligeså frisk juletræ, som hvis vi selv havde fundet et sted at fælde det. Det er bare blevet meget lettere, nu da det leveres helt i ind i stuen i hele landet, helt uden at vi selv skal gøre noget.
Juletræet anskaffes
Det hyggeligste er at skove, d.v.s. fælde sit eget juletræ. På den måde har man mulighed for at finde det helt rigtige træ. Naturligvis skal du ikke bare gå ind i en hvilken som helst skov og fælde dig et træ, så vil du helt sikkert få vrøvl med ejeren. Derimod kan du opsøge de skove, der ved juletid giver speciel tilladelse til, at man kan fælde juletræer.
Naturligvis er det ikke alle, der bor tæt ved en skov. Så må man købe juletræet hos en juletræshandler. Når du køber en juletræ, må du aldrig forhaste dig. Du skal se træet fra alle sider og forvisse dig om, at den ikke er skævt eller mangle grene. Det er også en god idé at tage en tommestok med, så du er sikker på, at træet har den rette størrelse, så det passe til den hjemlige stue.
Når du kommer hjem med træet er det en god idé at stille det i vand, inden det skal ind i varmen. Mange af de træer, man køber hos juletræshandlere, er skovet i november og vil have godt af lidt næring. Du kan evt. save træet over i et skråsnit forneden, så bliver opsugningsfladen større. Hvis det fryser udenfor, må du prøve at finde en kælder eller en anden lunt sted, hvor træet kan stå, ellers fryser vandet til is.
Grundtvig om juletræet
I begyndelsen var de meget kristne familie betænkelig ved at købe et juletræ til jul. Den store digter Grundtvig skrev kritisk om træet, som han mente var tegn på en udvandet religion. Selv han blev dog senere omvendt og skrev snart digte om sit eget juletræ. Det samme gjorde hans ven, digteren Ingemann, for eksempel i 1818:
“Og i fortrolighed kvæld, når ovnen ved juletid blusser,
Når til den hellige fest sig glæde de store og små,
Når, o måske, også vi kan barnlige juletræ smykke
Glæde os med de små og legende stille med dem.”
Køb juletræet online – Klik her →
Når først juletræet er kommet, er det tid til at pynte det. Du kan her finde inspiration til hjemmelavet julepynt eller finde flot julepynt fra Rosendahl.