Gamle julelege

 

Julekonkurrencer for børn

I gamle dage fandtes der naturligvis mange julekonkurrencer for børn. Typiske julekonkurrencer for de små kunne være ”Tag den ring og lad den vandre”, ”Bro-bro-brille”, ”Save, save brænde”, ”Bide til bolle” eller ”Munken går i enge”. Julestuerne var typisk scener for disse julekonkurrencer.

Julekonkurrencer for voksne

En af de gamle julekonkurrencer, der blev leget af de voksne på landet i det 17. og 18. århundrede, går ud på, at en person ligger hovedet i en piges skød. Nu skal de øvrige gæster banke ni gange på ryggen af fyren, og hvis han gætter, hvem der banker, eller hvis den bankende slår mere end ni slag, skal den, der bliver gættet, være hovedperson i konkurrencen. Det var en flirtende leg, men sådan er det ofte med de gamle julelege, der blev brugt som adspredelse før julegaverne.

Filippine-julekonkurrencer

Filippine-legen er blandt de julekonkurrencer, der stammer fra begyndelsen af 1800-tallet. Den populæreste af de mange filippine-julekonkurrencer praktiseres på denne måde: Når man finder en mandel eller en nød med to kerner, spørger man andre, om de vil være med til at lege Filippine. Hvis der er, spiser man hver en af kernerne, og så aftaler man et bestemt tidspunkt, hvor det gælder om at være den første der siger ”Filippine” til den anden. Taberen af alle julekonkurrencer – også denne – skal typisk give vinderen en julegave.

Close