Kravlenisser

Du spørger måske dig selv, om kravlenisser er noget, som stadig hører sig til i de danske hjem? Måske mener du, at de kun hørte sig til dengang kort efter besættelsestidens ophør, hvor begrebet første gang blev opfundet. Spørgsmålet må dog besvares med et rungende ja. For det kan godt være, at glitrende guldkugler og glimtende mini-juletræer udgør det meste af julepynten i dit hjem, men de kravlende nisser er et sjovt alternativ, der hører sig til.

Læs mere om de forskellige herunder og bliv inspireret.

Indholdsfortegnelse

Jul i Dannevangs egne kravlenisser til at printe ud

Kravlenisserne herunder er du velkommen til at udprinte og hænge op til privat brug.
Ønsker du at benytte dem kommercielt til fx et website, et blad eller magasin må disse kun benyttes efter aftale.

En rigtig kravlenisse
Nissemor med julebag
Kravlenisse i fuld fart med juletræ på kælken
Gavetid
Nisse kravler rensdyr
Tid til risengrød
Nissepar på skøjter
Sjov med snebolde

Bramming kravlenisser

bramming kravlenisser

Bramming nisserne er søde og fjollede. De har et enkelt formsprog, har altid en rød hue, og så er de karakteriserede ved at være tandløse. Brammings nisser er klassiske, idet Bramming faktisk var den første, der startede trenden.

Se udvalget her →


Kravlenisser i træ

Kravlenisser i træ

Flere anskaffer sig også disse nisser i træ. Disse holder sig naturligvis pænere fra år til år end dem i papir. Samtidig kan du få nisserne i træ i rigtig store modeller. Mange bruger sådanne til at skabe ekstra julestemning udendørs, således at nisserne kravler på husmuren eller ved hovedindgangen.

En god mulighed er også at lave dine egne kravlenisser i træ. Det er nemt og billigt. Du kan købe DIY materialerne til at lave kravlenisserne på billedet. Klik herunder for at se hvor.

Se udvalget her →


Sjove kravlenisser

Når julestemningen skal i vejret, så er sjove kravlnisser geniale. For det skaber simpelthen så meget hygge at kigge rundt i et hjem og pludselig få øje på tre nisser, der kravler i loftet eller på væggene.

Du synes måske, at sådanne nisser er lidt ”kitschet”. Men du kan formentligt ikke benægte, at du var vild med dem som barn, eller faktisk stadig smiler over dem i dag. Og der findes et væld af kravlenisser, som er tandløse, har store og lange næser, og som har en øl i hånden, eller som kører i en skør bil. Sådanne sjove kravlende nisser skaber altid god stemning.

Hvor køber man kravlenisser online?

Der er gode muligheder, når du vil købe disse nisser online. Det kan både gøres på diverse dagligsvareforretningers hjemmesider, på hobbyhjemmesider, mens de også kan udprintes gratis flere steder.

Hvornår kom kravlenisser til Danmark?

Begrebet ”den kravlende nisse” blev gældende i de danske ordbøger med den danske F. Bramming. Med sine sjove nisser, indførte han begrebet i 1947. Straks blev denne form for julepynt en kæmpe succes, og Brammings første ark med fjogede nisser solgte i mange eksemplarer.

Hvor kommer kravlenisser fra?

Som nævnt var det tegneren Bramming, der med sine tandløse, fjollede og fjantede figurer i 1947, tegnede sig ind i danskernes hjerte og gav julepynt en anden dimension, som ikke før var set. Nisserne der kravler, er således faktisk af dansk oprindelse, men har sidenhen udviklet sig enormt meget, og nisserne har i dag krydset op til flere landegrænser i Europa.

Denne type af nisser er altså et lille stykke danmarkshistorie, der er kommet for at blive.

Kravlenisser
Kravlenisser i kurv på julemarked
Back to top button