Holde juleaften for første gang – gode råd

Det kan være en smule – for ikke at sige meget – nervepirrende at skulle holde sin første juleaften i sit eget hjem. At skulle stå for indkøb og madlavning. Alle har jo en idé om den perfekte julemiddag, så du må endelig ikke ødelægge den. Måske har du netop købt hus og vil indvie det med juletræ og hele molevitten, eller også er det familiens første barnebarn, der spiller ind, når stedet for årets juleaften vælges.

Det allervigtigste råd er: Slap af! Alle i din familie har prøvet at holde juleaften for første gang på ét eller andet tidspunkt, og de ved, hvor nervepirrende det må være. Når det så er sagt, får du her lidt råd til at komme godt igennem at holde juleaften for første gang.

Indholdsfortegnelse

Uddeleger opgaverne

De fleste vil sikkert rigtig gerne hjælpe til, og det er ingen skam at takke ja til hjælpen eller at uddelegere opgaverne. Slet ikke, hvis der er småbørn i huset, der også kræver tid og opmærksomhed. Lad din søster medbringe risalamanden, lad din mor komme og hjælpe med borddækningen, og lad svigerforældrene stege en and. På den måde bliver det en hyggelig sammenskudsjul, og du behøver ikke stå med det hele selv.

Handl ind i god tid

Jul er lig med mange mennesker i butikkerne. Især de sidste dage op til jul. Sørg derfor for at handle ind i god tid. Rigtig mange af madvarerne, som f.eks. kirsebærsauce, perlekartofler og chips, kan sagtens købes flere uger i forvejen. Køb tingene, når du alligevel er ude at handle, så ikke det bliver en ekstra opgave. Og så sørg for at handle det sidste ind tre – fire dage i forvejen. Både så ikke du skal stresse rundt i sidste øjeblik, men lige så meget, fordi du så ikke risikerer, at der er udsolgt.

Tag den nemme løsning

Nogle mennesker ynder at lave al julemaden fra bunden, men det er bestemt ikke en nødvendighed – og da slet ikke første gang, du holder jul. Køb de skrællede perlekartofler på glas, den færdiglavede kirsebærsauce, en fond fra køledisken og rødkål på glas. Det vil ingen bebrejde dig, og du vil spare en masse tid. Bonus er, at netop de ting faktisk også kan købes i god tid og holde sig længe.

Bedst i test

Du har måske ikke prøvet at lave en julemiddag før, så hvad skal du overhovedet gå efter, når du køber ind til julemiddagen? Det er en jungle af produkter, du begiver dig ud i. Research lidt hjemmefra og find ud af, hvilke produkter der har vundet ”bedst i test”. På den måde ved du præcis, hvad du skal fylde i kurven, og du har et rimelig godt udgangspunkt for noget velsmagende mad.

Har du det hele?

Tjek i god tid, at du har al det køkkengrej, der skal bruges til at tilberede julemiddagen. Det er formentlig en lidt større middag, end du er vant til at tilberede. Har du nok service til alle dine gæster? Ejer du et stegetermometer? Har du skåle til al tilbehøret, konfekt og andre lækkerier? Hvad med en sauceskål? Og har du gryder nok til både kartofler, rødkål, sauce, risengrød og kirsebærsauce?

Lån hvor du kan

Du behøver ikke nødvendigvis styrte ud og købe det hele. Du kan formentlig sagtens låne lidt af din mor eller et andet familiemedlem. Men det er nu rart have det hele klar, så du ikke skal køre rundt juleaftensdag i sidste øjeblik.

Lav en testmiddag

Hvis du aldrig har stegt en and eller rørt en risalamande, så er det måske en god idé at lave en testmiddag. Mange spiser også and til Mortens aften, så det kan være en god idé at teste kokke-egenskaberne denne dag. Noter undervejs, hvad du gjorde, og hvad du skal gøre anderledes, når det virkelig gælder. Måske skal anden have ti minutter kortere, eller mandlerne skal hakkes finere? Med en testmiddag er du godt på vej til at have styr på julemiddagen, og familien vil sikkert ikke være kede af at agere prøvekaniner.

Back to top button