Julefrokost

Den danske julefrokost er en af julens mange traditioner. I juledagene er der tradition for at samles til julefrokost, og her diskes der op med diverse lækkerier. Mange retter til julefrokost er klassikere, f.eks. sild, sylte og blodpølse, og hvis du ikke allerede har gode opskrifter til din julefrokost, så vil du her på siden kunne finde en lang række opskrifter.

Det har ikke altid være en fast tradition for firmaer at samle medarbejderne i julen. Traditionen med julefrokost tog først for alvor fat i virsomhederne efter 2. verdenskrig. Men som Anne-Lise Walsted skriver i sin bog “Dagligliv i Danmark i vor tid”, så første nogle firmaer alligevel meget tidligt an med en julefrokost i forbindelse med højtiden:

“Firmaer med sans for at skabe et godt klima har altid sørget for en årlig skovtur, julegratialer og middag for personalet, når virksomheden havde jubilæum”.

I dag er det fast tradition for rigtig mange virksomheder at invitere til julefrokost før jul.

Her på siden kan du finde opskrifter til julefrokost – både, hvis du skal samle kollegaerne eller hvis det gælder venner eller familie. Disse retter kan være til inspiration, hvis du er blandt dem, der skal sørge for maden til julefrokosten på din arbejdsplads.

Det er heldigvis også muligt at smage de lækre juleretter, hvis din arbejdsplads ønsker at afholde jeres julefrokost på en restaurant eller på et hotel med overnatning.

De første reklamer for årets julefrokoster bliver sat i avisen sidst i august, og selv om det ikke lige er årstiden for nisser og julemad, har de fleste accepteret at det er den første varsel om en af årets store begivenheder: julefrokosten. Der bliver holdt julefrokoster for firmaets medarbejder, sammen med venner og bekendte og ikke mindst sammen med familien 1-2 juledag.

Glæden ved at samles om den store danske julefrokostbord er stor, med den store udvalg af hjemmelavet mad, eller fra slagteren. Menuen er stor set den samme til de forskellige julefrokoster, dog findes der mange forskellige varianter af retterne, alt efter hvor i Danmark man befinder sig.

I 1940’erne, ikke mindst under besættelsen begyndte personaler på både private og offentlige arbejdspladser at arrangere julefrokoster. Og den fælles spisning blev efter 1945 til en fest, hvor man også dansede i mødelokalerne eller kantinerne. I 1950’erne er julefrokosten blevet et begreb, en fast tradition på de fleste både store og små arbejdspladser.

Silden er en af de faste indslag til en dansk julefrokost, enten som den traditionelle marineret sild, eller en af de mange nye opskrifter på sild der er kommet de senere år. Og til silden hører selvfølgelig julesnapsen enten man kan lide snaps eller ej.