Forsiden    Information    Gæstebog    Link til os    Sponsorer    Kontakt os    Føj til Foretrukne    Anbefal denne side
   Julen i Danmark
  Juletiden
  Julens historier
  Traditioner
  Jul i gamle dage
  Mad og drikke
  Sådan holder vi jul
  Julesange /salmer
  Kristen jul
  Hvid jul
  Julegaver

   Juleværksted
  Tips og idéer
  Juleklip
  Kravlenisser
  Clipart
  Billeder

Julemand med rensdyr

 

Sjov konkurrence:

Godt tilbud: Travel Image Banner 150 x 150

chart.dk  Jólnir - julemanden

Odin forklædt som julemanden på et gammelt dansk julekort.
Odin forklædt som julemanden på et gammelt dansk julekort.

Julemanden med sit lange hvide skæg, der jo heldigvis ankommer på mystisk vis hvert år iført røde klæder, og deler gaver ud, er ingen anden end selveste Odin.Det ved vi i skrift fra Ţórsdrápa (Thors sangen) 12:5-8 skrevet ca. år 1.000 e.Kr.:

ţá er funhristis fasta
flóđrifs Danir stóđu
knáttu Jólnis ættir
útvés fyrir lúta

En af måderne ovennævnte kan læses på er som følger:

Danir flóđrifs útvés
knáttu lúta fyrir [ţeim],
ţá er ættir funhristis Jólnis
stóđu fasta,

Som jeg oversætter til:

Daner fra skærgården ved (det nordlige) jætteland
Faldt på knæ foran dem (krigerne),
Da ætten af Jólnirs (Odins) krigere
stod fast

Og på engelsk:

The Danes of the flood-rib of the outlying sanctuary [of the giants] admitted defeat,
when the kinsmen of Jólnir's fire-shaker [warriors]
stood resolutely
Jólnir var et heite, dvs. dæknavn, for Odin og betyder "Julens herre."

Vi ved at Odin ved vintersolhverv den uddelte frugt og nødder til sine krigere. Det er herfra konceptet om gavegivning af julemanden stammer, medens den symbolske gavegivning er af langt ældre dato som vi vil se om lidt. At Odin denne dag har røde klæder på skyldes at røde klæder udelukkende blev brugt af krigerstanden og tempelpræsterne hos såvel Samaterne som Skyterne. Dette vides med sikkerhed fra gravfund. Rød var den symbolske tilknytning til ild.

Beviset foreligger fra en grav fundet ved landsbyen Porogi, Kiev, Ukraine. I graven, dateret til 1.århundrede e.Kr., var resterne af en rød læderjakke, røde bukser fastgjort med en rød læderrem med et bæltespænde af bladguld over jern. Jakken havde fåreskinds foring og var fastgjort med to fibulae. Håndgrebet på hans korte sværd var rødt læder. Den begravede mand menes at være en høvding af Aorsi-folket, som jeg mener er identisk med Ase-folket. Denne høvdings påklædning er oprindelsen til julemandens klæder.

Nordboere er også det eneste folkeslag der har kræmmerhuse fyldt med nødder og gode sager på juletræet. Dette er en direkte videreførelse af Odins skik med samme gavegivning ved vintersolhverv hvert år til sine krigere.

Da Odin var et tilnavn givet til Asefolkets konger kan ovennævnte gavegivning måske sammenlignes med Hendes Majestæts årlige uddeling af fortjenstmedaljer.

Hvis vi efterser juleskikken hos vore indoeuropæiske brødre i Finland, der jo hører til den Finno-Ugriske sproggruppe, så kan vi se at julemanden, dvs. Odin, ikke eksisterer. Her bruges i stedet Joulupukki eller julebukken. Julebukken var hos finnerne et symbol på mørkets ånder, der var iført gedeskind og horn. Julebukken gav ikke gaver, men forlangte dem, og folk var meget bange for Joulupukki. Vintersolhverv fejredes på samme vis hos det finske folk, men Odin var ikke et tilnavn givet til høvdingerne af det finske folk.

Det burde ikke overraske læseren, at vi kan spore denne juleskik tilbage til Asien, hvor man i Indien har rødklædte guder der bliver værdsat i dag.Vi har ildguden Agni, iklædt rødt, hvortil der skulle ofres ved vintersolhverv, ifølge Vedaerne. Ofringerne her sker også ved skorstenen/ildstedet.

Som vi tidligere har hørt var vintersolhvervsceremonien et stort problem for den katolske kirke, der måtte omgøres i et katolsk islæt. For at klare problemet med julemanden gennemførte man en fuldkommen løgnhistorie hvorunder man udbredte at man havde kanoniset biskop Nicholas fra Myra (i dag Tyrkiet). Det blev så til Sankt Nicholas, og via hollandske emigranter til USA til Santa Claus. Da Vatikanet aldrig har kunnet finde dokumenter der beviser at han faktisk blev kanoniseret, blev biskop Nicholas af-kanoniseret i 1969 i en rapport til Paven Paul IV. Man gætter på at Nicholas blev født i byen Patara i Lycia i lille-asien i år 280 e.Kr., voksede op i et kloster, og blev præst som 17-årig. Han døde 6. december i tidsrummet år 330-352 e.Kr. Under reformationen i England, hvor den katolske kirke blev smidt ud, omdøbte man Santa Claus til Father Christmas.

Nordboernes navn, julemanden, er det eneste tilbageværende originale navn, der forklarer os hvem Jólnir i virkeligheden var, nemlig Odin.

Kilde: Flemming Rickfors

   Underholdning
  Julekalender
  Juleri for břrn
  Julesjov
  Konkurrence
  Quizzer
  Spil
  Eventyr og historier
Julemand med rensdyr
   Nyttig
  Download
  Afstemninger
  Jule-Guide
  Jule-Forum
  Ugehoroskoper
  Send julekort
  Chat
  Nedtælling
   Alt om julen:
  Julekonkurrencer
  Jul
  Julebilleder
  Juledekorationer
  Julefrokost
  Julegave
  Julegaveideer
  Julehistorie
  Julehjerter
  Julekager
  Julekonfekt
  Julekonkurrence
  Julelege
  Julemad
  Julemanden
  Julemarked
  Julepynt
  Julequiz
  Julerim
  Juleringetoner
  Julesange
  Julespil
  Juletrć
  Julemarkeder

 Partnersider:
  Dating
  Jul i Sverige
  Christmas
  Jul i Norge


 Forsiden    Top     Tilbage  

Sitemap
"Jul i Dannevang" er optimeret til Microsoft Internet Explorer
© 2000-2011 Jul i Dannevang
Julen 2011