Vinterfodring af fugle

Fuglehus

Vinteren kan være en barsk tid for de vilde småfugle i vore haver. Ved at fodre dem kan en del hjælpes til at overleve vinteren samtidig med, at man kan glæde sig ved synet at de mange forskellige arter.

Det er vigtigt at finde et sted med gode læforhold til foderpladsen – gerne mellem buske og træer. Fuglene fodres bedst på et bræt. Brættets størrelse kan f.eks. være på 50 x 40 cm placeret på en pæl fx 1 m over jorden. Det er en god ide at forsyne brættet med en kant, så fodret ikke blæser væk. Fodret og fuglene kan også beskyttes mod regn og sne med et halvtag over brættet.

Næsten alle slags madrester fra husholdningen kan bruges som foder til småfugle. Kogte kartofler, sovs, kød m.v. er velegnet. Også brødrester skåret i tern er egnet foder, især hvis det blandes med mere næringsrig føde som osteskorper, talg og fedt.
Færdigblandede vildtfuglefrø kan naturligvis også anvendes eller man kan selv blande frøene. Har man mulighed for at gemme nedfaldsfrugt, hyben, rønnebær og lignende er det god føde for solsorte, sjaggere og silkehaler. Det gør ikke noget, at frugten er rådden.

Grundig rengøring af foderbrættet med fjernelse af ekskrementer bør fortages regelmæssigt, da det forebygger smitsomme sygdomme blandt fuglene. Man bør også fjerne foder, som har ligget på brættet over en uge, uden fuglene har rørt det.

Foderautomater

Man kan også købe færdigblandet foderkugler eller foderautomater til at hænge op i træer. Foderautomaterne kan fyldes op med en blanding af solsikkefrø og hirse efterhånden som de tømmes.
Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at fodring af fuglene kan tiltrække rotter. Man bør derfor holde foderpladsen under opsyn, så man hurtigt kan opdage evt. ubudne gæster. Foderrester bør fjernes dagligt inden mørkets frembrud, da rotter fortrinsvis er aktive og fødesøgende om natten. Man bør ikke fodre direkte på jorden, men i stedet anlægge en foderplads, der er hævet over jorden. Det traditionelle foderbræt på pæl er udmærket, specielt hvis selve brættet er så stort, at det gør det vanskeligt for rotten at kravle fra pælen op på brættet.

Back to top button