Følg ikke bare opskrifterne – mindre sukker er intet problem

Der er fortsat mange måneder til jul, men derfor kan man godt gå og forberede og tilpasse nogle opskrifter til den store dag.

Der er kommet øget fokus på sundhed og immunforsvaret, hvorfor det giver god mening også at gøre noget ved de velkendte juleopskrifter, vel at mærke uden at gå på kompromis med smagen.

Gæster til julen kan vel deles op ud fra dem, som følger traditionerne slavisk, og dem som elsker nye variationer af gamle traditioner. Måske er det bare bedst ikke at fortælle, at man har ændret på yndlingsopskriften. Man kan eventuelt vente med det til gæsterne har smagt på retten eller bare vente til de selv siger noget. Man kan måske også overveje at lave to retter – én der bygger på den traditionelle opskrift og så en, der bryder med traditionerne eller har nogle ændringer.

Sukker – erstat det med dadler

Vi kan vel hurtigt blive enige om at mange af de gamle opskrifter godt kunne trænge til en opdatering i forhold til sukkermængder. Den dejlige risalamande har mange opskrifter med sukkermængder på 75-100 gram pr. liter mælk, hvilket er utrolig højt.

Der er ingen grund til at være sukkerforskrækket. Det er jo kun jul én gang om året, men hvis vi kan få den samme smag ud af mindre sukker, kan man da lige så godt gøre det, når vi nu gør så mange andre ting for vores ve og vel.

Blend eventuelt et par dadler ind i mælken, og så kog risen med blot en spiseske af brun farin for at runde smagen af. Det skulle være rigeligt for de fleste, især når man tænker på, at der kommer kirsebærsauce til retten. Husk endelig at de mindre mazafati-dadler egner sig bedst til at blende ind i væsker. Medjoul-dadlerne har en dejlig smag, men blendes ikke lige så rent ind i mælk eller lignende.

Mel – erstat med grøntsager

En god sovs til jul bliver ofte jævnet med mel. Der kan dog sagtens laves en god tyk sovs uden mel. Det virker helt oplagt at blende grøntsager med den fond, som der opstår fra anden eller flæskestegen.

Der er rigeligt af grøntsager at vælge imellem, og de har alle forskellige smage, som de bringer ind i sovsen eller saucen.

De søde kartofler skal have cirka en time i ovnen ved 150-180 grader, hvorefter de med salt kan blendes med væden til at skabe en lækker sovs. Man skal blende med for lidt væde, eventuelt halvdelen af vægten af de søde kartofler.

Hvis sovsen er for tyk, kan man tilsætte mere væde eller fond. Har man hældt for meget væde i, kræver det, at man har flere grøntsager til overs for at gøre sovsen tyk igen.

Der er naturligvis også andre grøntsager, som egner sig til en sovs. Kartoffelmel bruges i mange opskrifter, hvorfor friskkogte kartofler også er et godt match med væden fra flæskestegen eller anden.

Hvis man har en feinschmecker gemt i sig, kan man eventuelt overveje at bruge jordskokker som ”mel”. Jordskokker kræver dog en noget længere tilberedningstid i ovnen, hvor de formentlig skal have 1½ time med 180-200 grader.

En jul med dadler og grøntsager kan kun være et skridt fremad for immunforsvaret, som ud over en sød oplevelse med sukker også får tilgang til antioxidanter, fenoler og phytonæringsstoffer. Og smagsløgene skal nok få en dejlig aften. Ligesom de ting vi elsker mest i livet, så var første oplevelse måske ikke helt som ventet, men til gengæld nød man det mere og mere med tiden.

Back to top button