Opskrifter på julebag

Julebagningen er en af de gamle traditioner, der trofast holdes i hævd. Og ikke uden grund, for ingen købekager kan i duft og velsmag måle sig med det hjemmebagte. De fleste af de småkager, vi bager i dag, har dog næppe været særligt udbredte før omkring midten af forrige århundrede, da en ovn blev almindeligt udstyr i hjemmene. I øvrigt samtidigt med, at kaffe blev danskernes nationaldrik.
Klejner og pebernødder har været kendt siden Middelalderen. Pebernødderne, der blev bagt af rugmel med honning eller malurt og tilsat stærke krydderier, har sikkert været hårde at sætte tænderne i, men de var dengang de eneste søde sager, der blev serveret, og den eneste form for “slik” børnene kendte. På landet var pebernødder ofte en del af julerenten, det vil sige, den belønning, gårdens folk fik ovenpå årets tro tjeneste. Den bestod desuden af julekager (dvs. brød), æbleskiver og måske andre madvarer, der kunne lægges til side og nydes, når man havde lyst. Disse smågaver, der faktisk var en del af betalingen, blev nogle steder også kaldt for julegaver og er sikkert forløberen for vor tids udveksling af gaver, som først så småt blev almindelig i forrige århundrede.
Selv om der i vore dage er opskrifter nok at vælge imellem, fornægter julens traditioner sig ikke. Det er stort set de samme kager, man bager år efter år.

Opskrifter på julebag

Brune kager Mandelkager
Havregrynskugler Marcipankager
Ingefærskager Pebernødder 1
Julehjerte og kagemænd Pebernødder 2
Julekage med fyld Sandtoppe
Jødekager Vanillekranse
Kartoffelmelstoppe

Julekonfekt

Julekager

Pebernødder, peberkager, vaniljekranse og brune kager er alle eksempler på typiske julekager. En af de populæreste julekager er uden tvivl brune kager – også kaldet brunkager. De brune, krydrede julekager er lavet med honning eller sirup og fremstod stærkt krydrede i middelalderen. I dag er disse julekager dog meget sødere og mildere i smagen.

Den svenske maler Anders Zorn lavede nogle forme til sine julekager, der siden er blevet berømte og kendes som de kraftige metalforme, der skaber julekager som dyr, mænd, koner og stjerner – lige til at tygge i. Anders Zorns kone, Emma, stod for opskriften på disse dejlige julekager, og opskriften på hendes brune kager er bevaret:

I dag må vi se i øjnene, at mange af de gode gamle julekager er meget fedende, og ikke passer til vores mindre aktive livsstil. Det kan dog godt lade sig gøre at lave mindre fede julekager, og gode julekager kan også købes i mange butikker. Har man ikke problemer med vægten, bør man dog ikke snyde sig selv for de gode, højkvalitets julekager, der kan købes mange steder. Der er mange traditioner forbundet med julen, og julebagning og julegodter er faktisk en af de ældste traditioner ved julen, der kommer længe før både julegaverne, julepynten og juletræet.

Back to top button