Vegetarisk julemiddag – så nemt kan det gøres

De seneste analyser fra Coop indikerer, at danskerne i stigende grad køber flere vegetariske produkter, end nogensinde før. En tendens som begyndte at rykke på sig i 2012, og har stadigt vokset lige siden. Det er dog stadig kun en lille del af befolkningen der ikke vil røre kød – så hvordan skal man forholde sig når man venter vegetarer til julemiddag? Læs videre for nemme tips og opskrift idéer, så du kan sikre en hyggelig juleaften for alle, plantespiserne inkluderet.

Få styr på forskellen

Hvad er forskellen på vegetar og veganer? Det kan nemt deles op på følgende måde:

Vegetar diæten udelukker dyrekød, f.eks. svine- og oksekød, samt fjerkræ.

Veganer udgaven går et spadestik dybere, og ekskluderer alle animalske produkter, inklusiv æg, fisk, mejeriprodukter, og for nogle endda honning.

Det er i virkeligheden sjældent så firkantet, så spørg hellere i god tid, og undgå misforståelser og akavede situationer. Disse to korte forklaringer bør dog være tilstrækkelige i det fleste tilfælde.

Generelle tips til når du får vegetariske gæster

 • Hvis der skal serveres sovs til, sørg da for en særskilt, plantebaseret udgave.
 • Med en vegetarisk forret til alle, slipper du for at lave særskilte portioner.
 • Gør dit eget research – der findes et utal af grønne opskrifter, og en lang række nemme vegetariske produktvarianter i mange af supermarkederne. Dermed behøver vegetarmad ikke være bøvlet, tværtimod.
 • Hvis du bruger animalsk fedt til stegning, så sørg for at lave en ekstra portion, tilberedt på ren vegetabilsk olie. Olivenolie er for det meste et sikkert valg.

 • Steg eller bag ikke grøntsagerne i nærheden af kød.

Opskrift idéer

Der er ingen mangel på kreative og mega lækre vegetariske og veganske opskrifter online. Her er blot nogle af mulighederne til at inspirere dig.

Vegansk julemiddag
 • Brunede kartofler (som formentlig skulle på bordet i forvejen).
 • Færdige eller hjemmelavede quinoabøffer
 • Svampesteg med auberginer og nødder
 • Vegetarisk brun sovs
 • Stegt rosenkål
 • Bønnepostej

Det behøver altså på ingen måde at blive en akavet aften, når du får vegetarer på besøg til julemiddag. I 2020 er ca 2.5% af danskerne vegetarer eller veganere, hvor de yngre generationer repræsenterer størstedelen. Med lidt almindelig omtanke og lidt ekstra indkøb, bliver det nemt en hyggelig aften med alle gæsterne mætte og tilfredse.

Desserten

Er der noget vi danskere ser frem til hele året, så er det risalamande. Den klassiske dessert er naturligt vegetarisk, men kan ligeledes laves i en vegansk variant. Derudover, er der et væld af lækre kager og desserter, som ville falde i god jord hos alle gæsterne.

Når julemaden er pist væk, og der er både blevet sunget, danset om juletræet, og åbnet gaver, er det tid til lidt juleunderholdning. Med Unibet DK mobil er der garanteret hygge og spænding med alt fra online slots, til sportsbetting, roulette og poker. Hvorfor ikke forsøde aftenen med en omgang sjove spil, og hvem ved, måske med en lækker gevinst?

Endelige ord

Som du kan se, er der alle muligheder for en nemt vellykket julemiddag – for alle gæsterne. Faktisk, er det ikke uhørt at kødspiserne er interesserede i at snuppe en portion af de vegetariske retter, fordi de ser så godt ud, og dufter så godt! Ingen dyr har lidt overlast som følge af denne artikel.

Back to top button