Rigtige julespil

Helligdagene omkring jul er en god tid for spil, og derfor findes en del forskellige julespil. Det er vigtigt, at de julespil, der spilles, ikke er for svære til, at hele familien kan være med. Et populært julespil er for eksempel billedlotteri. Når det spilles som julespil, får vinderen typisk julegaver. Billedlotteri kan købes i de fleste legetøjsforretninger hele året, og spillet kan også bruges til andet end julespil. Billedlotteri er nemt at lære, og samtidig træner det hukommelsen hos både børn og ældre.

Et andet populært julespil, spilles ofte til julefrokoster i firmaet. Dette julespil går ud på, at hver ansat tager en gave med. Nu slås der med en tegning på skift, og når en person slår 6, må han stjæle en gave fra de andre. Det er et enkelt julespil, men det sætter typisk gang i fest og skaber sjov tumult.

Andre typer julespil

I gamle dage fandtes der naturligvis mange julespil for børn. Typiske julespil for de små kunne være ”Tag den ring og lad den vandre”, ”Bro-bro-brille”, ”Save, save brænde”, ”Bide til bolle” eller ”Munken går i enge”.

Krybespil

Selvom det lyder som et jule spil med bræt og brikker, er et krybespil mere en slags kulisse eller et lille teaterstykke. Det skal fremstille Jesus-barnet i sin krybe. Det første krybespil blev opført af den hellige Frans af Assissi i 1223, men siden har det bredt sig i hele den katolske verden, og i dag er det normalt, at børn opfører krybespil i de katolske kirker op til jul. Selv om krybespillene altså intet har med julespil at gøre, har de i de senere år bredt sig – også til Danmark, hvor skoler og kirker sommetider opfører krybespil.

Close