Lav selv juledekorationen

Gå ud i naturen og find materialer til juledekorationer.

I de fleste hjem er det tradition for, at der i julen pyntes op med juledekorationer, som med deres levende lys skaber hygge i stuerne.
Materialerne kan købes, men vil man ofre tid dertil, er det spændende selv at finde dem ude i naturen.

For den der vil lave juledekorationer, er det interessanteste nok selve arbejdet med at opbygge disse – at skabe noget – men den oplevelse at gå ud i naturen og selv finde materialerne bør man ikke afskære sig fra. Her opstår ideerne ud fra materialer, man finder og vurderer.

I skovbunden findes rødder, stubbe og grene. På fældede træer gror der skønne svampe, og birkebark kan flås af fældede stammer. Man kan også finde udgåede grene med lav eller kogler enebærgrene, grene med kogler, frøkapsler og efterårsløv – alle velegnede materialer. Løse kogler og forskellige mosarter er uundværlige til dækmaterialer.

Ved søer og vandhuller er der rige muligheder for spændende materialer som træstykker, rødder og grene, der har ligget længe i vandet. Pil, dunhammere, siv og porse findes også her.
På mark, eng og i grøftekanten plukkes forskellige græsarter helst inden frøsætningen. Senere plukkes frø- og blomsterstande af for eksempel valmuer, tidsler, burrer, perikum, sankthansurt og vejbred. Af kornsorterne er havre den mest brugte til juledekorationer.

I haven kan der om efteråret hentes mange spændende ting: japanske lygter, judaspenge, hjortetakfrøstande, porreblomster, regnfang og buddleia, der alle er egnede i tørret tilstand. Grene med bær er også et fint materiale. Og mod jul findes liguster, ildtorn, snebær, kristtorn, hybbenarter o.a.

Find inspiration og produkterne til din dekoration →

Hjælpemidler

  • Blomstertråd
  • Ler
  • Kogler
  • Oasis
  • Sløjfer
  • Klæbemidler

Nødvendigt værktøj

  • Grensaks
  • Almindelige saks
  • Bidetang
  • Lille hammer

Find inspiration og produkterne til din dekoration →

Mere om juledekorationer

Juledekorationer går helt tilbage til de gamle julemarkeder, der fandt sted i Tyskland i 1600-tallet. Dengang var det især julemad, der brugtes som juledekorationer, dvs. sukkerstænger, honningkager og andet juleslik. I 1800-tallet blev mange andre juledekorationer udbredt – også i Danmark. Det var især juledekorationer som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorationer, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager, rosiner og frugt.

Udbredte juledekorationer

I dag kendes mange forskellige typer af juledekorationer. Her nævner vi nogle:

Engle: Allerede i midten af 1880’erne blev engle udbredt som juledekorationer i Danmark. Engle forbindes med den kristne kultur, men kendes også fra buddhismen, islam, hinduismen og jødedommen, hvor englelignende væsner bruges som sendebude.

De flettede hjerter: Hjerter som juledekorationer optræder omkring 1914. Hjertet i sammenhæng med julen er faktisk en dansk tradition. I Danmark bruges ofte flettede julehjerter. Faktisk sad H. C. Andersen allerede mange år tidligere og klippede de første julehjerter, men da var det ikke en egentlig tradition.

Glaskugler: Allerede for tre hundrede år siden var glasperler kendt som juledekorationer. I dag bruges de store, blanke kugler af tynd plastik eller glas. De er oprindelig opfundet i tyskland.

Julelys: At pynte juletræet med julelys kendes allerede fra den første tid, hvor juletræet fik plads i stuen. Det kan spores tilbage til 1600-talllet. Lyset symboliserer liv og glæde i en mørk tid og er perfekt til juledekorationer.

Flitterstads, glimmer og lametta: Lametta er navnet på de helt tynde kobberlignende tråde, der i dag mest laves af papir, men i gamle dage faktisk var lavet af kobber. De lægges på træet som juledekorationer og skaber reflekser i grenene. Det kaldes også glimmer eller englehår (der også lavedes af glasuld).

Juledekorationer laves i dag i utroligt mange forskellige varianter. For eksempel som guirlander, julespil, musetrapper og glansbilleder.

Vis mere
Close
Close