The Julekalender – Dette viste du måske ikke om den elskede julekalender

Indholdsfortegnelse

The Julekalender

– Hvorfor har Benny store hugtænder? – Er Oluf Sand en person hentet fra det virkelige liv? – Hvorfor havde Viggo Sommer planlagt MÅSKE at emigrere til Brasilien i starten af december 1991? – Hvorfra stammer sproget “nisse-engelsk”?
Svaret på disse og en række andre spørgsmål får du bestemt ikke, når du ser The Julekalender fra 1991. Så vil du vide mere, er du tvunget til at læse videre i denne “Julekalender-snak” med Viggo Sommer.

Denne jordbundne vestjyde skrev sammen med de to andre “Nattergale”, Uffe Rørbæk Madsen og Carsten Knudsen, manuskriptet til The Julekalender. De tre spillede langt de fleste af rollerne og lavede musikken til The Julekalender, som i 1991 fik danskerne til at tale et besynderligt jysk/engelsk sprog og fik os til at sige”bob-bob” og “det bar’ dejli”.
The Julekalender blev genudsendt første gang i 1994, og igen i 2001, begge gange med kæmpe-succes. Noget som De Nattergale ikke havde turdet regne 100 procent med, da de i løbet af 1991 fik skruet The Julekalender sammen.

The Julekalender – Støvledans sang og video

Stillede med en sponsor

– Hans-Erik Saks fra Saks Film og vi fra de Nattergale fik en ide til en voksenjulekalender og solgte den til TV”, som dog ikke ville betale ret meget. I stedet skulle vi stille med en sponsor. Det blev et kartoffel-chip-firma fra Give. “TV fik ikke rettighederne – dem beholdt vi selv, og det kom os til gode ved senere genudsendelser, og da ideen blev solgt til norsk tv, fortæller Viggo Sommer.

– Hans-Erik, Uffe, Carsten, og jeg satte os sammen i et sommerhus en weekend i det tidlige forår 1991, og over en flaske rødvin eller to fik vi lagt rammen til The Julekalender. Vi pålagte os selv, at julekalenderen skulle indeholde “noget med nisser” og “noget af det vi havde arbejdet med før”, hvilket blev til kartoffelavlermiljøet. Samtidig ville vi også have et skær af mystik med i kalenderen, og her kom den mystiske Benny ind i billedet.
– Med denne ramme i bagagen brugte vi den kommende tid til at skrive manuskriptet. Da vi nåede til 1. december, havde vi lavet fire timers tv og indspillet en plade med The julekalender-musiken – Da første afsnit kom på skærmen, manglede vi stadig at klippe 12 afsnit til. Det var historien om humlebien, der ikke kan flyve men som gør det alligevel. Vi nåede det hele, og da The Julekalender jo var noget anderledes, end hvad man var vant til at se på tv i december, så var vi MEGET spændte. Ja personligt var jeg meget tæt på at købe en enkeltbillet til Brasilien, men efter femte afsnit, hvor Benny kommer ind, var succesen hjemme, husker Viggo Sommer.

Typer vi kender

De Nattergale har somme tider fået skyld for at have “brugt” rigtige personer i deres The Julekalender-roller. Men intet er ifølge Viggo Sommer mere forkert.
– Vel kender jeg typer som dem Oluf Sand, jeg spiller. Den slags mennesker findes, der hvor jeg kommer fra, men Oluf og de øvrige roller i The Julekalender er IKKE helt bestemte personer. Og hvordan personerne blev, som de blev – ja det er resultatet af en brainstorming. Jeg kan huske, at én af os under sommerhusweekenden henkastet foreslog, at Benny da kunne få hugtænder og briller. Det grinede vi meget af, men efter 20 minutters tid var Benny altså bare blevet udstyret med de skarpe tænder og brillerne.
The Julekalender – i alt fire timers tv – blev optaget i sensommeren i Saks Films lokaler på en gård i Hørning ved Århus. I en gammel lade blev de to miljøer – nisseuniverset og det Sand’ske kartoffelavlermiljø – bygget op, og i løbet af seks ugers hårdt arbejde i 30 graders varme var det hele i kassen.

– Vi arbejdede nærmest i døgndrift og meget koncentreret. Det sjove omkring The Julekalender var at skrive den – optagelserne var blot hårdt arbejde, siger Viggo Sommer, som har sin egen favoritscene: – Oluf Sand er helt igennem meget rolig og afbalanceret. Men i et af de sidste afsnit går han helt amok og tæsker Benny med en kasket. Se, det var sjovt at være med til.

Engelsk for nisser

Et af de skøre påfund, de fleste elsker ved The Julekalender, er det sprog, nisserne Hansi, Gynter og Fritz taler, Engelsk/jysk eller “nisse-engelsk”.
– Vi havde en ambition om at nisserne skulle tale et helt nyt sprog, hvor ord som “og”, “uden”, “er” osv. skulle erstattes af helt nye ord. Det blev alt for svær. I stedet fandt én af os lige pludselig på at blande jysk med engelsk, og det var vildt nemt. De ti sange til pladen blev indspillet på en uge. Det er nemlig pokkers nemt at få det til at rime, når man må blande engelske ord med dansk.

Steen Linde/TV 2

Mistelten hjemme hos familien sommer

Nej, nej, nej…. Hjemme hos Viggo Sommer, hans kone Dorte og parrets to børn på fire og otte år ER der altså ikke pyntet op til jul som hjemme hos Gertrud og Oluf Sand. I takt med at der er kommet børn til, har juletraditionerne indfundet sig, og Viggo indrømmer gerne, at en mistelten (“Oluf, Oluf, a står under a mistelten!”) er en del af julepynten. Men lillejuleaften og juleaften foregår hos henholdsvis Viggos og Dortes forældre, og mon ikke der bliver talt en del “The Julekalender” hos familien?.
Viggo skulle naturligvis have spørgsmålet: “kommer der engang 24 nye afsnit af “The julekalender”?
– Hvis det var USA, var vi mindst i gang med at lave “The julekalender 5”. Nej – historien er fortalt færdig, og jeg er bange for, ar vi ville ødelægge for meget af den oprindelige historie, ved at lave en forsættelse, siger Viggo, Fritz og Oluf.


The Julekalender – Gennemgangen

Et af de bedste eksempler på, at noget, der egentlig ikke skulle have været noget, kan blive til noget rigtig stort. Efter at et andet projekt var blevet droppet sad satire gruppen De Nattergale og producer Hans-Erik Saks i 1991 på Samsø og her blev de første spadestik til julekalenderen taget.

Ingen havde forventet, at den skæve, satiriske julekalender for voksne ville gå hen og blive et kæmpe hit der op til i dag er blevet vist intet mindre end 8 gange på TV siden den først gang rullede over skærmen i december 1991.

Både nisserne, menneskerne og alt ind imellem (læs: nåsårne) blev en kæmpe succes og danskerne gik hele december og langt ind i 1992 rundt og sagde ting som: bob bob og det æ’ bår’ dæjli’ – og mange af os trækker stadig på smilebåndet i dag, når vi hører de kendte citater. Herunder kan du læse meget mere om The Julekalender og måske få lyst til at gense den i år.

Det handler The Julekalender om

Det er mange år siden at nåsårne fordrev nisserne fra de jyske huler, men fordi nissen Gammelnok i et af de fjerneste af verden har brug for hjælp bliver nisserne Fritz, Hansi og Günter sendt tilbage. De skal hente den nøgle, der kan trække musikdåsen, der spiller Gammelnoks livsmelodi op igen og redde hans liv.

Desværre løber de tør for benzin og styrter ned over Jylland og kan ikke komme tilbage før Günter har snittet en ny propel. Med nøglen i deres besiddelse venter nisserne i de gamle huler på at kunne vende hjem inden det er for sent.

De tætteste naboer til nisserne i hulen er kartoffelavleren Oluf Sand og hans kone Gertrud. En dag får de besøg af en mystisk fremmed københavner, der påstår at hans bil er gået i stå i skoven og han har brug for et sted at være til den er fikset igen.

Hvad Gertrud og Oluf ikke ved er, at Benny slet ikke er menneske, men nåsår, der har taget menneskeskikkelse for at finde nissernes hule og stjæle ’The Big Book’, der indeholder alle nissernes hemmeligheder.

Hvem er med i julekalenderen?

Hovedrollerne som både mennesker og nisser spilles i serien af de Nattergale selv. Der er ikke mange andre skuespillere med, men et pas stykker i små roller findes der. Det gør dog ikke kalenderen hverken kedelig eller ensformig, tværtimod.

Herunder kommer en oversigt over de vigtigste karaktere – den er kort, men den er god, for det er egentlig kun de seks hovedpersoner, der bærer hele historien.

Nisserne

  • Fritz – (Viggo Sommer) er den, der uddelegerer opgaverne og hundser rundt med de andre. Det er ikke meget han selv laver, faktisk ser vi ham mest sidde og kigge tomt ud i luften når de andre to er sat i arbejde.
  • Hansi – (Uffe Rørbæk Madsen) er musklerne, han er den, der bærer på rygsækken og klarer de tunge og kedelige opgaver. Han er en let distræt og drømmende nisse, der forelsker sig hovedkuls i the kartoffelwoman herself – Gertrud Sand.
  • Günter – (Carsten Knudsen) er den yngste og den mindste af nisserne. Fordi hans far var en berømt snittenisse, der gav ham en kniv bliver han sat til at snitte den nye propel.
  • Gammel Nok – (Poul Bundgaard) er grunden til nissernes mission, da han dør, når spilledåsen, der spiller hans livsmelodi stopper. Han ses kun i første og sidste the julekalender afsnit.

 Menneskerne

  • Oluf – (Viggo Sommer) Oluf er kartoffelavler og gift med Gertrud. Vi ser ham kun i huset, hvor de bor. Her læser han avis, puster grise op (læs: går på toilettet) og hører radioavis mens han drikker kaffe
  • Gertrud – (Carsten Knudsen) er the kartoffelwoman og gift med Oluf. Hun er på konstant jagt efter den store kasse med julepynt og ønsker sig en foodprocessor i julegave.
  • Benny – (Uffe Rørbæk Madsen) er the julekalender nåsåer, der flytter ind hos Oluf og Gertrud mens han er på jagt efter nissernes store bog. Han har tager menneskeskikkelse, men drikker han alkohol kommer hans sande jeg frem og han får briller og hugtænder.
  • Gertruds søster – Vi ser hende ikke, men hører Gertrud tale i telefon med hende flere gange. Hun er gift med Kaj.
  • Kaj – er gift med Gertruds søster og søger arbejde.
Gertrud Sand
Steen Linde/TV 2

Vigtige ting fra The Julekalender

Selve plottet i the Julekalender er meget simpelt; de tre nisser skal finde nøglen, bringe den hjem til Gammel Nok og redde ham. Ved du det, så har du styr på det det meste.

Der er dog et par vigtige ting i forbindelse med serien, der kan være gode at kende til, for det er dem, der pludselig er med til at gøre det hele lidt mere besværligt for Fritz, Hansi og Günter.

  • The Big Book – dette er bogen, der indeholder alle nissernes hemmeligheder. I den findes der svar på alle de store spørgsmål der stilles i løbet af the Julekalender, om svarene er brugbare er en helt anden historie.
  • Nåsåerne – er nissernes fjender fra gamle dage. De fordrev nisserne fra deres huler i Jylland og er på jagt efter the Big Book, som de vil bruge til at nedkalde diverse dårligdomme over menneskenes verden.
  • The Playdåse – spilledåsen, der holder Gammel Nok i live, men som han desværre har mistet nøglen til og som er grunden til at nisserne rejser tilbage til Jylland.

Med de tre nøglegenstande præsenteret er du klædt godt på, når du skal se eller gense The julekalender nåsåer, nisser og mennesker.

The Julekalender citater

Den helt specielle blanding af dansk/jysk og engelsk, som nisserne i julekalenderen talte var grundlag for en hel række skønne, nye talemåder og the Julekalender citater. Nogle af de mest kendte og elskede er nok:

  • ”Because you are the one with de biggest tænder and the grimmest tøj, Hansi” ytret af Fritz, når Hansi klager sig over de kedelige opgaver
  • ”Bob bob bob, ikk” Nåsåeren Bennys svar på de fleste ting
  • “Ja, det´ bår dæjli’!” Olufs svar på de fleste ting
  • “Oooooooluf, a’ står li’ her under æ mistelten” Gertruds evige forsøg på at få et julekys af sin mand.
  • Benny: – Nej, det var en svipser, ik’. Altså, jeg lånte lige Luffes cykel ned til bageren, og så siger han, ”du skal da vist ha’ en københavnerstang, hva”? Ja, altså han sa’ det på jysk, ik’? How’a’how’a’how’a’how.
    – Så sa’ jeg: ik’ så meget fis med dig vel, bare stik mig en kage, mand … Og så fik jeg den der (Benny nikker ned i retning mod kagemanden) … Bop-bop-bop.
Københavnerstang – “a’how’a’how’a’how” – Kagemand

Det er bare nogen af de mange sjove og skæve citater, der i kølvandet på the Julekalender blev en sand landeplage, flankeret smukt af det tilhørende soundtrack.

Populære sange fra The Julekalender

The Julekalender musik
Steen Linde/TV 2

Fordi De Nattergale netop var kendt for deres satiriske musik og jokes var det helt naturligt, at der også skulle være sange og tilhørende soundtrack til julekalenderen.

Det blev en kæmpe succes og solgte i rigtig mange eksemplarer. Nogen af de mest populære sange er:

  • It’s hard to be a nissemand
  • The Støvle dance
  • Knokkel pukkel man

Hvis du en gang har set serien vil du med garanti trække på smilebåndet, når du hører sangene igen.

The Julekalender i dag

Klippet herover er fra TV2’s “Alletiders Juleshow’, som blev 12. december 2015.

Se alle afsnit

Vil du gerne se eller gense serien til jul ? Eller har du børn, der ville synes det var en sjov oplevelse, så kan du købe alle afsnittene på DVD flere steder på nettet. Det er ikke den store udskrivning, for hele serien koster i omegnen af 99,95 kroner de fleste steder.

Vil du hellere streame den på nettet, kan du gøre det via Blockbuster, der tilbyder abonnementer og leje på nettet.

Back to top button