Familiejulen i hjemmet: Julehygge

Set udefra forholder det sig sådan, men julen skal også ses indefra – den skal ses eller rettere opleves i de enkelte hjem og i de enkelte familier, for at man kan forstå, at julen også er noget andet end et vaskeægte vidnesbyrd om, hvordan man i et privatkapitalistisk, borgerligt samfund kan gøre sig en hel befolkning til købergale markedsgæster i næsten 10% af deres samlede liv. Julen er nemlig i så intim en grad en familiefest, at man vil gøre sig skyld i en grov fordrejning af virkeligheden, hvis man udelukkende gav sig til at beskrive den ud fra det kendskab, men har til det store profitjagende julemarked.

Julen er og har altid i Danmark været en højtid, der var stærkt knyttet til familien og til hjemmet. Julenat eller julemorgen mødtes man i kirken med sine naboer, venner og bekendte for at lytte til præstens prædiken over evangeliernes beretning om Jesu fødsel, men aftenen før gik man ingen steder. Rundt om i hjemmene højtideligholdt de enkelte familier med hele deres husstand aftenen før den store fødselsdag. Denne aften var en vågeaften. Hver familie har haft sine egne traditioner på denne jule-vågeaften. Hvad hver familie nemlig foretog sig juleaften blev til en fast tradition i den pågældende familie – den mad man spiste blev en tradition, hvad man drak blev en tradition, og hvad man underholdt hinanden med, mens man ventede på, at det skulle blive Jesu Kristi fødselsdag blev en tradition. Selv om traditionerne i det ene hjem har lignet – og stadig ligner – traditionerne i tusinder af andre hjem, så er det dog sådan, at man kan sige, at hver familie altid har haft sin egen private og traditionsrige måde at fejrer juleaften og jul på.

Juleaften er vores store årlige hjemme- og familiefest, fejret som en optakt til den årlige kirkelige højtid til minde om, da den vestlige verdens mest forunderlige familie blev stiftet. Maria der – undfanget ved Gud Herren – som jomfru fødte Jesus i en stald i Betlehem, mens hendes tilkommende ægtemand Josef jublede af glæde over sin lille familie, og mens tre vise mænd fra østerland mødte op og knælende overrakte den nyfødte kostbare gaver – guld, røgelse og myrra.

Back to top button