Hvorfra kommer Luciadag ?

Lucia-dag. Dagen hvor enhver skole med respekt for sig selv har et optog med en hvidklædt pige iført en adventskrans med tændte lys fulgt af piger med lys og drenge med stjerner på en pind, mens bekymrede voksne følger optoget og har en spand vand klar, hvis lysfesten pludselig skal brede sig ukontrollabelt.
Egentlig var Lucia en martyr, der på kejser Dio-kletians ordre blev henrettet på Sicilien omkring år 300, men datoen 13. december blev markeret i Norden, før Sverige importerede Lucia i 1800-tallet.


Santa Lucia med DR Pigekoret

Natten mellem 12. og 13. december blev kaldt Lussenatten, og den var årets længste nat. I 1700-tallet fik vi en kalenderreform, der fjernede 11 dage, og så røg vintersolhvervet hen til 22. december, hvor det befinder sig endnu.

Men det var jo ikke en grund til at afskaffe en god fest, så Lussenatten blev fortsat markeret. Efterhånden med historien om Lucia blandet ind, men det helt centrale er lysene, der markerer, at dagene vender.

Skikken blev meget udbredt i Sverige, og dér har vi hentet den. Det første offentlige Lucia-optog i Danmark blev gennemført i 1944 i København i National Scala.

Lucia er ikke blot et symbol på lys og uskyld. Hun kan også være unge piger behjælpelig. Hører du til den kategori, så kan du tage et tændt stearinlys i hver hånd, kigge ind i et spejl og sige:
Lussi, du blide
skal lade mig vide,
hvis dug jeg skal brede,
hvis seng jeg skal rede,
hvis kæreste jeg skal være,
hvis barn jeg skal bære,
hvis arm jeg skal sove i.
Så vil du i spejlet se din kommende ægtemand; jeg har endnu ikke hørt om, at det er slået fejl.

Der findes flere forskellige versioner af Lucia-sangen. Her er et vers fra en svensk:
Natten går tunga fjät
runt gård och stuva.
Kring jord som sol förlät,
skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.


Santa Lucia – Tommy Seebach

Back to top button