Forsiden    Information    Gæstebog    Link til os    Sponsorer    Kontakt os    Føj til Foretrukne    Anbefal denne side
   Julen i Danmark
  Juletiden
  Julens historier
  Traditioner
  Jul i gamle dage
  Mad og drikke
  Sådan holder vi jul
  Julesange /salmer
  Kristen jul
  Hvid jul
  Julegaver

   Juleværksted
  Tips og idéer
  Juleklip
  Kravlenisser
  Clipart
  Billeder

Julemand med rensdyr

 

Sjov konkurrence:

Godt tilbud: Travel Image Banner 150 x 150

chart.dk  Julens sidste dag: Helligtrekongersdag

Traditioner er gavnlige. De bringer familien sammen om noget væsentligt. Børn og voksne får dermed et fælles mål og en fælles hyggestund og højtid, som giver mening netop gennem gentagelsen. Det man gentager bliver til en tradition. Et problem i dag er, at mange især yngre familier i stigende grad ønsker at holde nogle traditioner i hævd, som hele familien kan deltage i, men på den anden side har de svært ved at finde ud af, hvordan og hvorfor man fejrer eller højtideligholder en dag eller samles om en bestemt skik. For mange traditioner er ikke blevet holdt i hævd gennem et par generationer, de er langsomt gledet ud, bl.a. pga. af TV og en ligegyldighed overfor disse ting især i 60erne og 70erne.Alle kender for eks. Hellig trekongers dag, men mange aner ikke, hvordan man kan fejre den alene eller sammen med familie og børn. Eller tænk blot på Mikkelsdag. Vi har alle hørt om den. Men vi ved knap nok, hvornår på året den er placeret. Vi hører om den i radio og avisen gennem almanakken. Men vi aner ikke, hvordan og hvorfor man fejrer denne fest til ære for englene.

Traditioner har kun en mening, hvis de er mere end et kuriosum, eller et levn fra gamle dage nedfældet af en folkemindeforsker. Traditioner får kun mening, når de bruges, og giver familien glæde, hygge, samvær og indhold. Traditioner kan samle familien, især hvis lege og lignende er knyttet til dem som for eks. at trille æg eller lede efter æg til påske eller læse de bibelske historier i lyset af adventskransen. Da levendegøres traditionen, så den bliver til gavn og glæde i hverdagen og giver den monotone, kedelige hverdag indhold, glans og mening. Det gælder for eks. Helligtrekonger, den 6. januar. Den fejres forskelligt. På øerne Ærø, Agersø og Omø med Helligtrekongersløb. Andre steder fejrer vi Helligtrekongers aften den 5.januar. Nogle mener julen varer lige til påske. Men børnesangen siger: "Nej det er ikke sandt, nej det er ikke sandt, for ind imellem kommer fasten".Julens sidste dag er Helligtrekonger. Helligtrekongers aften kan passende blive en god afslutning på julen og en god indgang for familien til det nye år. Mange smider juletræet ud Helligtrekongers dag. Men det er også en gammel skik, at tænde et tredelt Helligtrekongerslys denne dag. Nogle tænder også blot tre lys, en for hver af de hellige tre konger, som kom til Jesusbarnet med gaver. Her er der tale om Det nye Testamentes beretning om "nogle vise mænd fra østerland". Disse tre får siden hen navnene Kasper, Melchior og Baltasar, som kommer med henholdsvis guld, røgelse og myrra som gaver. Helligtrekongerstraditionen er, at man læser historien hos Lukas (2.kap) om de vise mænd, synger salmen "Dejlig er den Himmel Blå", og hygger sig med sig selv eller børnene, indtil de tre lys er brændt ned. Når det sidste lys slukkes, er julen slut.

I dag kan man atter købe de særlige trearmede lys, som brænder med tre flammer. Tidligere indstøbte man i delingspunktet et stykke gåsefjer med krudt i. Når flammen brændte ned til dette sted slukkedes lyset med et knald, og så var julen slut. Ofte klæder man børnene ud som konger med kongekroner, hvilket man kan gøre i børnehave og i hjemmet. Den ene males sort i ansigtet. Han var iflg. traditionen sort. Hellig trekongersaften, dvs. den 5.jan. om aftenen kan være en kærkommen lejlighed til at påbegyndte det nye år på en god måde og samles med børn eller familie til en traditionsrig hyggestund.

Kilde: Rolf Slot-Henriksen

   Underholdning
  Julekalender
  Juleri for børn
  Julesjov
  Konkurrence
  Quizzer
  Spil
  Eventyr og historier
Julemand med rensdyr
   Nyttig
  Download
  Afstemninger
  Jule-Guide
  Jule-Forum
  Ugehoroskoper
  Send julekort
  Chat
  Nedtælling
   Alt om julen:
  Julekonkurrencer
  Jul
  Julebilleder
  Juledekorationer
  Julefrokost
  Julegave
  Julegaveideer
  Julehistorie
  Julehjerter
  Julekager
  Julekonfekt
  Julekonkurrence
  Julelege
  Julemad
  Julemanden
  Julemarked
  Julepynt
  Julequiz
  Julerim
  Juleringetoner
  Julesange
  Julespil
  Juletræ
  Julemarkeder

 Partnersider:
  Dating
  Jul i Sverige
  Christmas
  Jul i Norge


 Forsiden    Top     Tilbage  

Sitemap
"Jul i Dannevang" er optimeret til Microsoft Internet Explorer
© 2000-2011 Jul i Dannevang
Julen 2011