Forsiden    Information    Gæstebog    Link til os    Sponsorer    Kontakt os    Føj til Foretrukne    Anbefal denne side
   Julen i Danmark
  Juletiden
  Julens historier
  Traditioner
  Jul i gamle dage
  Mad og drikke
  Sådan holder vi jul
  Julesange /salmer
  Kristen jul
  Hvid jul
  Julegaver

   Juleværksted
  Tips og idéer
  Juleklip
  Kravlenisser
  Clipart
  Billeder

Julemand med rensdyr

 

Sjov konkurrence:

Godt tilbud: Travel Image Banner 150 x 150

chart.dk  Julemandstyper

Den engelske "Fater Christmas" har rødder tilbage til middelalderens mummespil. Han bærer på julekævlen "The yule Log", som skal sikre varme hele julen. Han er iført pelskappe og har krist-tjørn om hovedet.
Den franske julemand "Pere Nöel" lægger gaverne under juletræet, mens familien er til midnatsmesse. Han bærer også på en julekævle "Buche de Noel"
I Tyskland optræder to julemænd: "Hr Winther", der kommer med juletræet under armen. Han har istapper i sit lange skæg og er iført kutte og store støvler.
"Der Weinachtsmann", en bøs figur, der under armen bar et ris, som blev brugt til at straffe de uartige børn med. I 1844 optrådte han i en børnebog som "Der grosse Nicholas", der dyppede de uartige børn i sit store blækhus. I dansk udgave "Den Store Bastian".I Danmark udkom i 1866 "Peters Jul". Her kaldes julemandsfiguren "Gamle Jul" eller "Julefar". "Julemandens Bog" udkom i 1898, med tekst og tegninger af Louis Moe. Denne julemandstype minder meget om den julemand vi kender i dag.
Han boede i følge Moe på Nordpolen, hvor han var travlt beskæftiget med at lave gaver til alle børnene. Når december kom, og gaverne skulle deles ud, fik han hjælp af juleenglen og nissen.
I Rusland kom "Fader Frost" til nytår. Han bærer juletræet under armen og deler gaver ud, assisteret af en hjælper, som kaldes Snepigen.
I Italien er det en gammel kone, "La Befane", der går rundt og giver gaver til alle søde børn nytårsaften.I Østrig optræder Nikolaus i lilla bispekåbe, hvid bispehue og med en bispestav i hånden. Han ledsages af hjælperen Krampus, der er djævelen selv. Krampus indfanger børnene for at tage de slemmeste med sig. Men den gode Nikolaus redder børnene og giver den gaver.
Den hollandske julemand, "Sinter Klaas" er den mildt irettesættende, alvidende gaveuddeler. Han har en hjælper, Zwarte Piet, der truer de uartige børn og deler slik ud til de artige.

Kilde: Lexikon der namen und Helligen

østrigsk julemand
   Underholdning
  Julekalender
  Juleri for børn
  Julesjov
  Konkurrence
  Quizzer
  Spil
  Eventyr og historier
Julemand med rensdyr
   Nyttig
  Download
  Afstemninger
  Jule-Guide
  Jule-Forum
  Ugehoroskoper
  Send julekort
  Chat
  Nedtælling
   Alt om julen:
  Julekonkurrencer
  Jul
  Julebilleder
  Juledekorationer
  Julefrokost
  Julegave
  Julegaveideer
  Julehistorie
  Julehjerter
  Julekager
  Julekonfekt
  Julekonkurrence
  Julelege
  Julemad
  Julemanden
  Julemarked
  Julepynt
  Julequiz
  Julerim
  Juleringetoner
  Julesange
  Julespil
  Juletræ
  Julemarkeder

 Partnersider:
  Dating
  Jul i Sverige
  Christmas
  Jul i Norge


 Forsiden    Top     Tilbage  

Sitemap
"Jul i Dannevang" er optimeret til Microsoft Internet Explorer
© 2000-2011 Jul i Dannevang
Julen 2011